Financa
Digitalni poslovni portal

Velika prijevara na Wall Streetu: Milijarder uhićen, opustošio bankare i brokere za više od $100 milijardi

Bill Hwang je navodno "ispleo" mrežu laži kako bi povećao portfelj svoje tvrtke za 150 milijardi dolara

Vlasnik hedge fonda sa sjedištem u New Yorku, koji je propao jer nije platio marže, uhićen je u srijedu, 27. travnja, pod optužbom da je prevario vodeće svjetske investicijske banke i brokerske kuće vrijedne više od sto milijardi dolara.

Lagao im je kako bi njegova privatna investicijska tvrtka mogla povećati svoj portfelj za 10 do 160 milijardi dolara. Optužbe su otkrivene u optužnici na saveznom sudu na Manhattanu, na temelju imena Billa Hwanga, osnivača tvrtke Archegos Capital Management, a “umiješan” je i njezin bivši financijski direktor Patrick Halligan, piše huffpost.com .

Obojica su se u srijedu, kasnije tijekom dana, trebala pojaviti na sudu i suočiti se s optužbama za reketiranje i urotu.

Hwang je počinio prijevaru od ožujka 2020. do ožujka 2021., prvotno uloživši svoje osobno bogatstvo koje je naraslo s 1,5 milijardi dolara na preko 35 milijardi dolara, a kasnije je kroz ulaganja posuđivao od velikih banaka i brokerskih kuća.

Oni su, prema optužnici, porasli s oko 10 milijardi dolara na više od 160 milijardi dolara.

Skrivao opseg svojih poslovnih aktivnosti

On je od investitora skrivao opseg svoje tržišne sposobnosti koristeći se izvedenim vrijednosnim papirima koji nisu zahtijevali javnu objavu, navodi se. “Kao rezultat toga, unatoč veličini Archegosovih pozicija, investitorska javnost nije bila svjesna da je tvrtka počela dominirati trgovinom i vlasništvom više drugih tvrtki”, dodaje se u optužnici.

Rizični manevri učinili su portfelj tvrtke vrlo ranjivim na kolebanja cijena nekoliko dionica, što je uzrokovalo porast poziva na plaćanje marže krajem ožujka 2021., što je imalo destruktivan domino efekt. Više od 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti nestalo je u nekoliko dana, za gotovo desetak tvrtki, a banke i veliki brokeri koje je Archegos prevario izgubili su milijarde, stoji u optužnici.

Također je rečeno da su sheme prouzročile milijunske gubitke nedužnim zaposlenicima Archegosa. Komisija za vrijednosne papire podnijela je odvojene građanske tužbe protiv Hwanga i Haligana, piše telegrag biznis.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije