Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Vodeće kripto tvrtke optužene za prijevaru vrijednu milijardu dolara

Američki tužitelji optužili su tri visokoprofilne tvrtke za kriptovalute da su prevarili ulagače za više od milijardu dolara.

Državna tužiteljica New Yorka Letitia James rekla je da je Gemini, kripto mjenjačnica, lagala klijentima o rizicima investicijskog računa koji je nudila, a koji je plaćao visoke kamate na kripto.

Genesis, kripto zajmodavac, i njegova matična tvrtka Digital Currency Group također su bili uključeni u program.

Zaustavljen je prošlog studenog, čime je korisnicima onemogućen pristup sredstvima. To se dogodilo nedugo nakon kolapsa FTX-a, mjenjačnice kriptovaluta koju vodi Sam Bankman-Fried, a koji se sada i sam bori protiv optužbi za prijevaru.

Genesis, koji je pozajmio velika sredstva njegovim tvrtkama, nekoliko je mjeseci kasnije podnio zahtjev za bankrot.

Glavni državni odvjetnica James rekla je da se njezin slučaj odnosi na “još jedan primjer loših aktera koji uzrokuju štetu u nedovoljno reguliranoj industriji kriptovaluta”.

Digital Currency Group (DCG) i Gemini rekli su da će se boriti protiv tužbe.

“Iskrenost i poštenje uvijek su bili moji vodeći principi. Optužbe su neutemeljene.

Barry Silbert, osnivač DCG-a

Pravni postupak posljednji je koji je proizašao iz implozije u kripto industriji prošle godine kada su se tržišta digitalnih valuta pogoršala.

Tri su tvrtke zajedno radile na Gemini Earnu, koji je pokrenut 2021.. A koji je omogućio korisnicima da posuđuju kripto Genesisu u zamjenu za kamate veće od 7%.

U tužbi su tužitelji rekli da je Gemini bio svjestan da Genesis ima nestabilna financijska sredstva od početka programa.

No u tužbi se navodi da Gemini nije upozorio klijente na rizike kreditiranja tvrtke. Umjesto toga tvrdili su da je bila predmet provjere, piše BBC.

U lipnju 2022. rizici su porasli kada je Genesis pretrpio više od 1 milijarde dolara gubitaka zbog propasti druge kripto tvrtke.

Pokušaj skrivanja situacije

Tužitelji su rekli da su Genesis i DCG pokušali sakriti situaciju financijskim manevrima i lažnim izvješćima, uključujući i Gemini. Istovremeno su javno tvrdili da je njihova bilanca jaka.

Genesis i DCG već su bili suočeni s tvrdnjama o prijevari u vezi Geminija. Kripto burze koju su osnovali blizanci Winklevoss. Blizanci su poznati po tvrdnji da je njihov bivši kolega s Harvarda Mark Zuckerberg ukrao njihovu ideju za izum Facebooka.

Gemini je rekao da tužba potvrđuje njegove tvrdnje protiv Genesisa i da se također ne slaže s tužbom.

Okriviti žrtvu zato što je prevarena i što joj se lagalo nema smisla i radujemo se što ćemo se obraniti od ovog nedosljednog stava.

No, prema tužbi, u ljeto 2022. neki vrhunski djelatnici Geminija postali su dovoljno zabrinuti da povuku vlastita sredstva.

“Ove tvrtke za kriptovalute lagale su ulagačima i pokušale sakriti više od milijardu dolara gubitaka, a zbog toga su patili ulagači srednje klase”, rekla je državna odvjetnica James.

Među 232.000 investitora koji su bili žrtve navodne prijevare navela je i umirovljenu 73-godišnju baku.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno