Financa
Digitalni poslovni portal

Vodič za kušanje vina za početnike

Ako ste novi u svijetu vina, možda ćete se zapitati što je to kušanje vina. Ocjenjivanje kvalitete vina popularno je među poznavateljima vina i stručnjacima iz industrije, ali i stalnim potrošačima.

Zašto kušati vina?

Vjerojatno ste primijetili da postoje značajne razlike između vina. Čak i unutar određene sorte vina, kao što je Chardonnay, može biti mnogo varijacija. Na primjer, jedna boca može biti punog i hrastovog okusa, dok je druga lagana i voćna. Te su razlike ono što vinima daje osobnost, a ujedno su i razlog kušanja vina.

Tko kuša vino?

U degustaciji vina može sudjelovati bilo tko. Neki stručnjaci kušaju vina kako bi napisali recenzije, kupili vina za trgovinu ili restoran ili ocijenili određene berbe, ali i obični ljudi mogu sudjelovati u ovom zabavnom osjetilnom iskustvu. Mnoge vinarije nude degustacijske ture, koje posjetiteljima daju priliku isprobati mnoge od njihovih najprodavanijih sorti. Posljednjih godina popularne su postale i degustacije vina, piše lovetoknow.com.

Ocjenjivanje vina

Za kušanje vina možete upotrijebiti postupak u nastavku:

 1. Pregledajte vino u čaši. Kako svjetlost prolazi kroz vino? Prianja li uz rub stakla? Koje boje primjećujete?
 2. Pomirišite vino. Zabilježite sve arome. Je li voćna ili cvjetna? Ima li oštar miris?
 3. Zavrtite čašu i ponovno pomirišite. Vrćenje će prozračiti vino i osloboditi nove arome. Primijetite sve promjene nakon vrtnje.
 4. Popijte gutljaj vina i procijenite kakav je osjećaj i okus vina. Čini li se bogatim? Je li lagan i svjež?
 5. Nakon što progutate vino, razmislite o naknadnom okusu. Ostaje li okus? Kako se mijenja tijekom vremena?

Savjeti za kušanje vina za početnike

Ako ćete sudjelovati u degustaciji vina, može vam biti od pomoći razumjeti bonton i terminologiju.

 • Ulijte samo malu količinu vina u svoju čašu. Trebali biste uzeti dovoljno za jedan ili dva gutljaja
 • Uzmite si vremena uz svako vino. Pregledajte ga u čaši i pokušajte opisati njegovu aromu. Kada ga kušate, nemojte ga odmah progutati. Držite ga u ustima nekoliko trenutaka kako biste osjetili njegovu osobnost.
 • Ako postoji posuda, razmislite o tome da ispljunete vino. Ovo je pristojno ponašanje na kušanju vina, jer vam omogućuje da kušate mnoga vina bez brige da će alkohol utjecati na vašu prosudbu.
 • Ako vino nije po vašem ukusu, u redu je diskretno uliti ostatak u posudu za pljuvanje nakon što ga kušate.
 • Očistite svoje nepce između vina jedući komad kruha ili krekere; mnoge kušaonice imaju na raspolaganju sredstva za čišćenje nepca.
 • Ako kušate u vinarijama, provjerite web stranicu ili nazovite prije odlaska. Neke vinarije nude degustacije samo po dogovoru; drugi prihvaćaju slobodan dolazak.
 • Kada kušate u vinarijama, možete očekivati ​​da ćete platiti naknadu za degustaciju vina. Naknade za kušanje variraju ovisno o broju i kvaliteti vina koje kušate.
 • Upoznajte se s pojmovima koji se koriste za opisivanje vina koja kušate.
 • Kušajte vina sljedećim redoslijedom: pjenušava vina, svijetlo bijela, tamnija bijela, rosé, svijetlocrvena, tamnija crvena, te na kraju slatka
 • Nemojte biti pod stresom –  ovdje nema točnih ili pogrešnih odgovora. Degustacija za početnike izvrstan je način da saznate više o različitim vinima i pronađete vrste vina u kojima uživate.
 • Ako ste u vinariji ili vinoteci, nemojte se bojati postavljati pitanja.

Degustacije vina

Ako volite vino, organiziranje zabave kušanja vina može biti izvrstan način da podijelite iskustvo kušanja s prijateljima. Te su zabave obično vrlo ležerne i zanimljive. Ovi savjeti mogu vam pomoći u planiranju:

 • Objasnite svojim gostima proces kušanja kako bi se osjećali ugodno i dobro se zabavili.
 • Imajte na raspolaganju dosta čaša. Ako nemate dovoljno čaša za vino da bi svi mogli dobiti svježu za svaku bocu, držite pri ruci bokal vode za ispiranje.
 • Poslužite razne sireve i krekere kako bi gosti mogli vidjeti kako se vino sljubljuje s različitim okusima i očistiti svoje nepce između vina.
 • Dajte gostima tablice rezultata kako bi mogli ocijeniti vina prema svojim željama.

Ritual kušanja vina u restoranu

Kada naručite bocu vina u restoranu, vjerojatno ćete iskusiti sljedeće:

 1. Konobar vam pokazuje bocu vina. Provjerite na etiketi naziv, sortu i berbu kako biste bili sigurni da je to boca vina koju ste naručili.
 2. Zatim konobar vadi čep. Ako vam ga predaje, nema potrebe da ga mirišete (iako možete). Umjesto mirisanja, dodirnite vrh čepa koji je bio u vinu kako biste bili sigurni da je vlažan i da se ne mrvi. Stavite pluto na stol.
 3. Nakon toga konobar ulijeva malu količinu vina u vašu čašu. Pogledajte boju vina i provjerite ima li zamućenosti ili taloga držeći čašu prema svjetlu. Zavrtite, njušite i kušajte. Ovdje kušate neugodne okuse ili mirise koji bi mogli ukazivati ​​da se vino pokvarilo, kao što je miris pokvarenih jaja, okus octa ili pljesniv miris ili okus. Ako je sve u redu, kimnite konobaru i on ili ona će natočiti vino. Ako ima neugodnih okusa, recite konobaru da vino nema dobar okus. On ili ona će vam donijeti novu bocu i ritual će početi iznova.

Nema točnog ili pogrešnog odgovora

Bilo da idete na degustaciju u vinariji ili vinoteci, naručujete bocu vina u restoranu ili priređujete vlastitu zabavu za kušanje vina, korisno je znati o čemu se općenito radi, i nadamo se da će gornji savjeti u tome pomoći. Jedna od najboljih stvari kod kušanja je da nema ispravnog ili pogrešnog odgovora kada je u pitanju ocjenjivanje vina. Proces se temelji na osobnim preferencijama, i najbitnije je ono što nam se sviđa.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije