Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Vrijednost dolara ojačala prema košarici valuta

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom. Ulagači i dalje analiziraju odluke i poruke sa sjednica niza velikih centralnih banaka.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,3 posto, na 103,78 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti porasla 0,7 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0810 dolara. Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, za 1,6 posto, pa je njegov tečaj dosegnuo 151,40 jena.

U fokusu ulagača bile su sjednice niza velikih centralnih banaka. Najviše su se pratile odluke i poruke čelnika američkih monetarnih vlasti. Kao što se očekivalo, ostavili su kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto. Pritom su potvrdili prijašnje procjene da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata, unatoč rastu inflacije u SAD-u u siječnju i veljači.

To je na konferenciji za medije potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell.

Rast inflacije u prva dva mjeseca „nije promijenio ukupnu sliku. Inflacija se, premda uz prepreke na putu, postupno spušta prema ciljanoj razini od 2 posto”, istaknuo je Powell.

Zbog toga se na tržištu novca procjenjuje da će Fed u ovoj godini kamate smanjiti u tri navrata, za po 0,25 postotnih bodova, počevši od lipnja.

U Švicarskoj popuštanje, a u Japanu zaoštravanje monetarne politike

U četvrtak je, pak, ulagače iznenadila švicarska centralna banka. Ona je neočekivano smanjila kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 1,5 posto. O ovome je pisala Financa u svom članku.

To je prva velika centralna banka koja je smanjila kamate, nakon dužeg ciklusa zaoštravanja monetarne politike. Ovo se na tržištu smatra prvim signalom da je borba protiv inflacije u zapadnim zemljama gotovo dobivena.

U Japanu je, pak, centralna banka zaoštrila monetarnu politiku, ukinuvši negativne kamatne stope, nakon što je 17 godina vodila izuzetno poticajnu monetarnu politiku. Unatoč tome, tečaj japanskog jena oštro je pao prema dolaru, pa se kreće nedaleko najnižih razina u više desetljeća. Stoga se ulagači plaše intervencije japanskih monetarnih vlasti kako bi zaustavile klizanje jena.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno