Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Xiaomi ostvario rast prihoda u zadnjem kvartalu 2023. godine

Kineska tehnološka kompanija Xiaomi izvijestila je u utorak o dvoznamenkastom rastu prihoda u četvrtom tromjesečju 2023. godine. Trend rasta je ostvaren zahvaljujući snažnoj prodaji mobitela koja signalizira oporavak sektora.

U razdoblju od listopada do prosinca Xiaomijev prihod porastao je za 11 posto, na 73,24 milijarde juana (9,37 milijardi eura). Prilagođena neto dobit više je nego utrostručena, poskočivši na 4,9 milijardi juana.

Xiaomi je u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca isporučio 40,7 milijuna mobitela. Za 23 posto više nego u istom razdoblju 2022. i zauzeo treće mjesto u svijetu s tržišnim udjelom od 13 posto, prema podacima istraživača Canalysa.

Kao što se i očekivalo, ukupne isporuke pametnih telefona bile su u drugoj polovici 2023. bolje nego u prvoj“, rekao je predsjednik Xiaomi-ja Lu Weibing. “Trend na globalnom tržištu potrošačke elektronike i dalje pokazuje postupni oporavak.”

U Kini, najvećem tržištu, kompanija je isporučila 9,5 milijuna uređaja, za 12 posto više nego na kraju 2022. Svrstala se na peto mjesto, s tržišnim udjelom od 13 posto.

Sve zasićenije tržište potaknulo je ipak Xiaomi da proširi poslovanje i na druge sektore. U Kini poznati su i po kućanskim aparatima, a ušli su i na tržište električnih vozila, u skladu s planom predstavljenim 2021. godine, navodi Hrportfolio.

Do kraja mjeseca kompanija planira u Kini krenuti s isporukama, preko 59 trgovina u 29 gradova. Promatrači tržišta očekuju da će cijene objaviti na prezentaciji vozila, najavljenoj 28. ožujka.

Xiaomi je u razvoj električnog vozila uložio 10 milijardi juana, rekao je Lei. U idućih deset godina planira u poslovanje s automobilima uložiti ukupno 10 milijardi dolara. U prošloj godini troškovi istraživanja i razvoja porasli su im za 19,2 posto, na 19,1 milijardu juana. U prvom redu zbog novih projekata u poslovanju s električnim vozilima.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno