Financa
Digitalni poslovni portal

Zašto bitcoin ponovno raste

Bitcoin vrtoglavo raste, premašivši 35 000 dolara prvi put od svibnja 2022. Porastao je za 20% u proteklih pet dana.

Čuvena nestabilna kriptovaluta ove je godine više nego udvostručila svoju vrijednost jer su ulagači uzbuđeni zbog mogućnosti kupnje bitcoin fondova kojima se trguje na dobrim starim burzama. Umjesto da se moraju baviti manje reguliranim i ponekad nejasnim kripto platformama (npr: FTX, Binance, i slično).

Posljednja runda uzbuđenja došla je kada se BlackRock fond kojim se trguje na burzi za bitcoin pojavio na popisu koji kontrolira Depository Trust and Clearing Corp., klirinška kuća za dionice i ETF-ove kojom upravlja Nasdaq, navodi Reuters.

BlackRock je u lipnju podnio zahtjev za registraciju bitcoin spot ETF-a, koji čeka odobrenje. Tvrtka je najveći pružatelj ETF-ova na svijetu, upravljajući bilijunima dolara imovine. BlackRock bitcoin ETF dao bi kriptovaluti novi osjećaj legitimnosti.

Pripreme za bitcoin ETF

“Ovaj popis u DTCC-u ne znači da je fond stvarno pokrenut ili da će se to neizbježno dogoditi”, rekao je Samer Hasn, tržišni analitičar u online brokerskoj kući XS.com. “Međutim, mogao bi se pojaviti kao dio BlackRockovih priprema da uskoro pokrene ETF.”

Druge tvrtke također su podnijele zahtjev za odobrenje za pokretanje sličnih bitcoin ETF-ova, uključujući Grayscale Investments.

Iako je Komisija za vrijednosne papire i burzu SAD-a presudila protiv Grayscaleovog ETF-a, tročlano vijeće prizivnog suda DC-a u kolovozu je poništilo odluku regulatora. Odbor je rekao da regulator nije uspio adekvatno objasniti zašto je odbio zahtjev tvrtke.

To je pomoglo jačanju kriptovaluta tijekom ljeta.

Ipak, SEC nije odobrio fond, a ulagači bi mogli izvući deblji kraj.

“Mislim da su ovi brzi porasti bitcoina pomalo pretjerani”, rekao je Hasn. “Regulatorne i zakonodavne zabrinutosti još uvijek zamagljuju ovo tržište i ne vidim prilike za otklanjanje tih zabrinutosti u skorije vrijeme dok se pravne bitke nastavljaju.”

Ali postoji još jedan razlog zašto bitcoin možda raste: strah. Dok ulagači žele diversificirati svoje portfelje u nesigurnim vremenima, neki se okreću bitcoinu, ironično, kao svojevrsnom digitalnom sigurnom utočištu. Ponekad nazvan “digitalnim zlatom”, bitcoin je postao način da se ulagači razgranaju izvan tradicionalnih dionica i obveznica.

Izvor: cnn.com | Prijevod i prilagodba: financa.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije