Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Zemlje članice EU uložile 67 milijardi eura u zaštitu okoliša u prošloj godini

Eurostat je objavio da su zemlje članice prošle godine uložile oko 67 milijardi eura u zaštitu okoliša. To obuhvaća aktivnosti poput pročišćavanja otpadnih voda, nabavke vozila za prijevoz otpada, kupnje zemljišta za stvaranje prirodnih rezervata te opreme za čišćenje proizvodnje, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Korporacije i specijalizirani pružatelji usluga zaštite okoliša potrošile su oko 40 milijardi eura. Što čini 60 posto ukupnih ulaganja u zaštitu okoliša na razini Europske unije. Ovo uključuje i privatne tvrtke koje se bave prikupljanjem i preradom otpada te kanalizacijom. Kao i korporacije koje nisu specijalizirani proizvođači, a koje kupuju tehnologije i opremu za smanjenje zagađenja okoliša.

Preostalih 40 posto ulaganja u zaštitu okoliša čine opća država i neprofitni sektor. Udio investicija u zaštitu okoliša u ukupnim ulaganjima zemalja članica iznosio je oko 1,8 posto u 2023. godini. To znači da je 1,7 posto svih ulaganja korporacija bilo usmjereno prema zaštiti okoliša, dok je udio država iznosio 4,5 posto.

Najveći udio ulaganja u zaštitu okoliša bio je usmjeren prema pročišćavanju otpadnih voda. Što je činilo 41,6 posto, dok su usluge gospodarenja otpadom činile 26,6 posto od ukupnih ulaganja. Za zaštitu zraka je izdvojeno 10,4 posto od svih ulaganja u zaštitu okoliša, piše Poslovni.

Investicije u opće upravljanje okolišem, istraživanje, razvoj i zaštitu od zračenja činile su 8,4 posto. Dok su ulaganja u bioraznolikost i zaštitu krajolika iznosila 6,4 posto. Zaštita tla i podzemnih voda činila je 5,6 posto ulaganja, dok je smanjenje buke činilo 1,1 posto ukupnih ulaganja u zaštitu okoliša.

U svibnju ove godine zabilježena je najviša prosječna temperatura od početka mjerenja, dosegnuvši 15,9°C na površini zraka, što je za 0,65°C više od prosjeka za razdoblje od 1991. do 2020. godine, prema podacima Copernicusa.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno