Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Zemlje G7 žele još stroži nadzor kripto tržišta

Sljedeći sastanak G7 savjetodavnog foruma mogao bi potaknuti sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta na strože propise o kriptovalutama diljem svijeta. Skupina G7 navodno planira promicati strože propise u kripto sektoru. Ovo će biti tema 49. po redu G7 summita, koji bi se trebao održati u svibnju 2023. u Japanu.

Čelnici G7 zemalja (Japan, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Francuska, Njemačka i Europska unija) izradit će strategiju suradnje. Cilj je povećanje kripto transparentnosti i zaštitu potrošača. Osim toga žele prevenirati potencijalne rizike za globalni financijski sustav. Također želja je promicanje strožih propisa u kripto sektoru.

Univerzalna pravila i standardi

G7 se nada da će uzeti stvari u svoje ruke kada je riječ o formuliranju globalnih standarda za virtualnu imovinu. Japan, koji već ima kripto propise, zajedno s drugim zemljama članicama kao što su Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Sjedinjene Američke Države i Europska unija, nastoji uložiti zajedničke napore kako bi postao lider u ovom području, piše Hrvatski Bitcoin Portal.

Anonimni dužnosnik rekao je da će G7 ubrzati tempo rasprava i usmjeriti ih prema sastanku ministara financija i članova središnje banke sredinom svibnja. Ovo je planirano samo nekoliko dana prije nego što će premijer Fumio Kishida ugostiti predstavnike summita G7 u Hirošimi.

Iako se pravni status digitalne imovine i pravila razlikuju od zemlje do zemlje, cilj G7 je uspostaviti globalni standard.

Odbor za financijsku stabilnost (FSB), sa sjedištem u Švicarskoj, u listopadu 2022. objavio je preporuke za stvaranje regulatornog okvira. Tada je navedeno da bi kripto imovina trebala biti predmet regulacije za aktivnosti poslovnih banaka. FSB planira objaviti konačnu verziju ovog dokumenta u srpnju 2023.

Međunarodni monetarni fond također je zacrtao ključne elemente za svaku zemlju. Cilj je stvaranje detaljnih i koordiniranih pravila za usmjeravanje širenja kriptovaluta. Osim toga, direktori MMF-a složili su se da kripto imovina ne bi trebala dobiti status službene valute ili zakonskog sredstva plaćanja.

Prema dužnosniku koji je htio ostati anoniman, pitanja vezana uz kriptovalute također će biti na dnevnom redu nadolazećeg sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka Grupe 20 velikih ekonomija (G20) u Washingtonu sredinom travnja.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno