Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Fed: Ne treba žuriti s smanjenjem kamatnih stopa

Nedavni podaci o inflaciji u SAD potvrdili su da Fed treba da odlože smanjenje ciljane kratkoročne kamatne stope. Izjavio je u srijedu guverner Fed-a Christopher Waller. On nije isključio mogućnost smanjenja kamatnih stopa kasnije tijekom godine.

„Ne postoji žurba za smanjenjem kamatne stope u ovom trenutku“, rekao je Waller na skupu Ekonomskog kluba u New Yorku. Nedavni podaci „ukazuju da je razumno zadržati ovu stopu na njenom trenutnom restriktivnom nivou. Možda duže nego što se ranije mislilo, kako bi se inflacija stabilizirala na održivoj putanji ka dva posto“, prenosi Reuters.

Waller je istakao da smanjenje kamatnih stopa nije isključeno. Napominjući da će daljnji napredak u smanjenju inflacije „omogućiti“ Fedu da „počne sa smanjenjem ciljnog opsega federalnih fondova ove godine“. Prema njegovim riječima, moglo bi biti potrebno nekoliko mheseci povoljnih inflacijskih podataka da bi se steklo povjerenje za takav potez.

Odlaganje početka smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će uticati na to koliko će smanjenja biti sprovedeno ove godine. „Pravilno je reducirati ukupan broj smanjenja kamatnih stopa. Odložiti za kasnije u skladu sa budućim podacima“, rekao je Waller.

Fed je prošli tjedan odlučio da zadrži postojeće kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, kao što se očekivalo. Na sastanku je također potvrđena prognoza s kraja prošle godine da će kamatne stope biti smanjene tri puta u tekućoj godini. Međutim, neočekivano visoka inflacija (3,2 posto u veljači) dovela je u pitanje da li Fed može ispuniti svoju prognozu, piše Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno