Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

5 ‘zlatnih’ područja u kojima se očekuje rast i veća potražnja za stručnjacima

Ipak, neke pojave i očekivanja su sasvim izvjesna. Od 2019. godine analitičari primjećuju trend neviđenog razvoja i napretka u područjima koja uključuju informacijsku tehnologiju. Zdravstvo i zdravstvena njega svakako su, očekivano, u toj skupini brzorastućih područja. Potražnja za stručnjacima pratit će te trendove.

Ako pratite poslovne trendove u razvoju karijere i potražnju za stručnjacima, primijetit ćete da su 2019. godinu obilježile promjene i menadžeri koji su te iste promjene teško prihvaćali. Sljedeća 2020. donijela je opciju “morati” – htjeli ili ne htjeli, promjene su se morale prihvatiti. Proteklu 2021. godinu obilježili su rad od kuće i drastične promjene u odnosu zaposlenika prema poslu, radnom tjednu i satima. Sve su to, naravno, procjene koje će i dalje dobiti potporu u istraživanju, ali jedno je sigurno – postoje područja koja će, bez obzira na sve trendove u narednim godinama, jednostavno vapiti za kadrovima. Vapit će prije svega za stručnjacima-piše Bonitet.com.

Kojih je top 5 “zlatnih” područja koja će biti najperspektivnija u sljedećih nekoliko godina?

Zdravlje i zdravstvena njega

Nepotrebno je komentirati potrebu za medicinskim i farmaceutskim stručnjacima u razdoblju Covida i nakon Covida. Postoji čak i anketa prema kojoj je trećina zdravstvenih djelatnika izjavila da planira napustiti struku i zdravstvo jer je pritisak prevelik.

Zanimljivo je da će do 2027. Americi trebati pola milijuna medicinskih sestara. A za sve one koji bi željeli promijeniti zanimanje ili prijeći na sljedeću profesionalnu razinu, vrlo je važno znati da će biti velika potražnja za putujućim medicinskim sestrama. Wall Street Journal čak navodi da će to biti najplaćenija pozicija za medicinske sestre.

Informacijska tehnologija

Razumljivo, to je područje koje se najviše očekuje u narednim godinama. No, analitičari izdvajaju područje razvoja softvera i aplikacija kao najprofitabilnije i najnaprednije. Prednost karijera koje se kreću u okviru informacijskih tehnologija je u tome što je radno mjesto nebitno, baš kao i radno vrijeme. Potreban je inovativan i funkcionalan proizvod.

Neki statistički uredi čak navode da će napredak i implementacija softverskih rješenja otvoriti novih 300 tisuća radnih mjesta u rangu “odlično plaćenih”. To je očekivanje za kraj desetljeća i odnosi se na američko tržište.

Nabava robe

Trend online kupovine ‘i ono što mi treba i ono što ne treba’ koji je započeo 2020. godine i zatvaranjem Covida, nastavio se. Postoji stalna i velika potreba za voditeljima nabave, logističarima i voditeljima distribucije.

Financijsko upravljanje

To je područje koje analitičari sada nazivaju “zlatnim poljem” kada su u pitanju karijere. Očekuje se povećanje potražnje od 15% od financijskih stručnjaka koji su vješti u analizi prihoda i potrošnje te povećanju dobiti.

Statistika

Ovo je relativno mlada znanost, ali, sudeći po istraživanjima i analitičarima, njezino doba tek dolazi. Statistike, prikupljanje i obrada podataka potrebni su u svakom području, a posebno se očekuje veća potražnja u područjima osiguranja i procjene rizika. Sasvim je očekivano da će, prema najavama, do kraja desetljeća statističari biti traženi čak 30 posto više. Tvrtke će ih tražiti za procjenu očekivane prodaje proizvoda i usluga, dobiti kao i potencijalnih prepreka poslovanju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno