Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Postoji 98% šanse za globalnu recesiju, upozorava istraživačka tvrtka

Trenutačno postoji 98,1% šanse za globalnu recesiju, prema modelu vjerojatnosti koji je razvio Ned Davis Research.

Jedini slučaj kada je model recesije bio ovako visok bilo je tijekom teških gospodarskih padova, posljednji put 2020. i tijekom globalne financijske krize 2008. i 2009, piše CNN.

Ovo ukazuje na to da rizik od ozbiljne globalne recesije raste već neko vrijeme za 2023.”, napisali su ekonomisti Ned Davis Researcha u izvješću prošlog petka.

Dok središnje banke pojačavaju svoje napore da stave inflaciju pod kontrolu, ekonomisti i ulagači postaju sve tmurniji.

Sedam od 10 ekonomista koje je anketirao Svjetski ekonomski forum smatra globalnu recesiju barem donekle vjerojatnom, navodi se u izvješću objavljenom u srijedu. Ekonomisti su poništili svoje prognoze rasta i očekuju da će plaće prilagođene inflaciji nastaviti padati do kraja ove i sljedeće godine.

S obzirom na skok cijena hrane i energije, postoji zabrinutost da bi visoki troškovi života mogli dovesti do žarišta nemira. Sedamdeset i devet posto ekonomista koje je anketirao Svjetski ekonomski forum očekuje da će rast cijena izazvati socijalne nemire u zemljama s niskim dohotkom, u usporedbi s 20% očekivanja u gospodarstvima s visokim dohotkom.

Ulagači su također sve zabrinutiji, a Dow Jones Industrial Average u ponedjeljak je potonuo u medvjeđe tržište, prvi put od ožujka 2020.

Naša osnovna prognoza je “teško prizemljenje” do kraja 23. godine“, rekao je milijarder investitor Stanley Druckenmiller na CNBC-jevom summitu investitora Delivering Alpha u srijedu. “Bit ću zapanjen ako ne budemo imali recesiju 2023. godine.”

Čak su i dužnosnici Federalnih rezervi priznali da postoji sve veći rizik od pada.

Ipak, očito postoje svijetle točke, posebice u Sjedinjenim Državama, najvećem gospodarstvu svijeta.

Tržište poslova u SAD-u i dalje je povijesno snažno, sa stopom nezaposlenosti blizu najniže razine od 1969. Potrošači nastavljaju trošiti novac, a dobit poduzeća je stabilna.

Također postoje nade da će se najgora inflacija u SAD-u u posljednjih 40 godina smiriti u nadolazećim mjesecima kako ponuda bude dostizala potražnju.

Istraživači Neda Davisa rekli su da je, iako rizici recesije rastu, njihov model vjerojatnosti recesije u SAD-u “još uvijek na najnižoj razini”.

“Nemamo uvjerljive dokaze da je SAD trenutno u recesiji”, napisali su istraživači u izvješću.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno