Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Povećanje iznosa osiguranog depozita u bankama u Bosni i Hercegovini

Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine usvojio je, na sjednici 6. listopada u Sarajevu, odluku kojom se iznos osiguranog depozita u bankama u Bosni i Hercegovini povećava sa sadašnjih 50.000 KM na iznos od 70.000 KM, sa početkom primjene od 1.11.2022. godine.

Tom odlukom Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine nastavlja doprinositi jačanju povjerenja u bankarski sistem, te sveukupnoj financijskoj stabilnosti u državi. Istovremeno, povećanjem iznosa osiguranog depozita Bosna i Hercegovina se nastavlja približavati standardima Evropske unije iz oblasti zaštite depozita. Upravni odbor, na navedenoj sjednici, je odlučio i da stopa premije za 2023. godinu za banke ostane nepromijenjena u odnosu na 2022. godinu tj. zadržava se na 0,26 posto na godišnjem nivou – saopćila je Služba za odnose sa javnošću Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine.

Dobra vijest, ali kako se financira?

Većina će se složiti da je povećanje iznosa osiguranih depozita pozitivna i dobrodošla promjena. Ipak, ostaje otvoreno pitanje kako se će se ta promjena financirati. Naime, Agencija za osiguranje depozita BiH financira svoje aktivnosti iz premije koju naplaćuje od banaka (premija je obračunata na iznos depozita koji banka drži). Činjenica da Agencija za osiguranje depozita povećava osigurani iznos, a ne povećava premiju koju naplaćuje od banaka, može značiti nešto od sljedećeg (lista mogućnosti nije iscrpljena, navodimo samo one koje su očite):

a) premija je već bila dovoljno visoka da pokrije osiguranje depozita od 50.000 KM, pa postoji prostor da se iznos poveća na KM 70.000 bez promjene visine premije, jer procjena rizika pokazuje da je to moguće

b) premija neće biti povećana u 2022 (kako je rečeno u priopćenju Agencije), što ne znači da neće biti povećana u 2023

c) premija neće biti povećana ni u 2023, ali postoji (ili će postojati) drugi način na koji će Agencija za osiguranje depozita BiH pokriti povećanje osiguranog iznosa

Povećanje osiguranog iznosa je pozitivna promjena za individualne deponente, a da li će biti promjena u sustavu osiguranja depozita, ostaje da vidimo.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno