Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Austrija će i dalje vršiti kontrole na mađarskoj i slovenskoj granici

Austrija planira produljiti kontrole na svojim granicama sa Slovenijom i Mađarskom za još šest mjeseci nakon 11. svibnja, kada istječe trenutna šestomjesečna suspenzija slobodnog putovanja preko tih granica, rekao je u utorak austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner za radio ORF.

“Obavijestit ćemo Europsku komisiju u nadolazećim danima da ćemo morati produžiti te granične provjere”, rekao je Karner (Austrijska narodna stranka, ÖVP). Daljnja suspenzija pravila slobodnog putovanja šengenskog područja na tim granicama nužna u borbi protiv ilegalnih migracija, dodao je

Austrija je prethodno u studenome 2022. odlučila produljiti pogranične kontrole na “šengenskim” granicama prema Sloveniji, Slovačkoj i Mađarskoj. Ministar unutarnjih poslova tada je rekao da se “radi o konzekventnom nastavku mjera u borbi protiv krijumčarenja ljudi”. Dodao je i da su donesene u dogovoru s nadležnim ministarstvima tih zemalja.

Pogranične kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj bile su produljene do svibnja 2023., a prema Slovačkoj do 12. prosinca.

Njemačka i Austrija u proteklom su razdoblju bilježile porast broja ilegalnih prelazaka granice. To se djelomice povezivalo i s viznom politikom Srbije, koja je ukinula vize zemljama poput Indije, Tunisa i Burundija. Sve ovo je uzrokovalo porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz tih zemalja.

Srbija je u međuvremenu najavila usklađivanje svog viznog režima s režimom Europske unije.Od migrantske krize 2015. na snazi su pogranične kontrole i na njemačko-austrijskoj kao i na njemačko-danskoj granici.

Izvor: seebiz.eu

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno