Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EU otvorila Ured za umjetnu inteligenciju

Europska unija službeno je otvorila Ured za umjetnu inteligenciju. Opseg djelovanja je nadgledanje primjene zakona o umjetnoj inteligenciji. Žele identificirati potencijalne rizike i kršenjem pravila, te poticanjem korištenja pouzdane umjetne inteligencije.

Europski ured za umjetnu inteligenciju bit će centar stručnosti u oblasti umjetn inteligencije širom EU. Imat će ključnu ulogu u provođenju Zakona o umjetnoj inteligenciji. Posebno za umjetnu inteligenciju opće namjene. Poticat će razvoj i uporabu vjerodostojne umjetne inteligencije i međunarodnu suradnju“, saopćeno je u Europskoj komisiji.

Ured će također raditi na unapređenju mjera i politika za iskorištavanje društvenih i ekonomskih koristi umjetne intligencije širom EU. Pružat će savjete o najboljim praksama i poticati inovativne ekosustave pouzdane AI u cilju povećanja konkurentnosti i ekonomskog rasta EU.

Kako je saopćila EK, Ured je osnovana u okviru Europske komisije i čini „temelj jedinstvenog europskog sustava upravljanja umjetnom inteligencijom“. Surađivat će sa državama članicama i širom stručnom zajednicom i osigurat će strateški, koherentan i efikasan europski pristup AI na međunarodnom nivou. Očekuje se da će postati globalna referentna točka, prenose Nezavisne.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno