Nedjelja, 29 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

SNB ponovno smanjila kamatne stope

Švicarska narodna banka (SNB) smanjila je po drugi put troškove zaduživanja, kako bi ublažila pritisak na ekonomiju i spriječila rast domaće valute – franka. Ova odluka je u suprotnosti sa oprezom globalnih centralnih banaka prema ublažavanju monetarne politike.

Službenici u Zürichu smanjili su u četvrtak referentnu kamatnu stopu za 25 baznih bodova, na 1,25 posto, prenosi Biznis. Nakon odluke koju su analitičari teško mogli predvidjeti. Neki investitori su se kladili na smanjenje, dok je mala većina ekonomista anketiranih od strane Bloomberga očekivala da neće doći do promjene.

SNB je u priopćenju navela da je „osnovni inflatorni pritisak ponovo opao u odnosu na prethodni kvartal“.

Vrijednost švicarskog franka pala je nakon objave, i to za oko 0,4 posto u odnosu na euro i 0,5 posto u odnosu na dolar.

SNB, koja je predvodila velike napredne ekonomije svojim prvim smanjenjem kamata u trenutnom ciklusu (u ožujku), sada udvostručuje taj pristup. To je razlikuje od globalnih kolega. Pri čemu su Federalne rezerve SAD upravo smanjile projektirana smanjenja za ovu godinu. Dok je Europska centralna banka pokazala nevoljnost za novu akciju u skorije vrijeme.

Druge odluke u četvrtak mogu pokazati sličnu opreznost. Norveški službenici će vjerojatno odložiti planirano ublažavanje monetarne politike za kasnije ove godine. Dok će zabrinutost zbog inflacije također zadržati Banku Engleske na čekanju, navodi Bloomberg.

Centralna banka Švicarske također je smanjila svoju prognozu inflacije. PRedviđa rast potrošačkih cijena unutar ciljanog opsega od nula do dva posto do 2026. godine. SNB sada predviđa da će inflacija u prosjeku iznositi 1,3 posto ove godine, 1,1 posto u 2025. i 1 posto u 2026. godini.

Očekuje se da će švicarski ekonomski rast ove godine biti oko 1 posto. Prije nego što ubrza na oko 1,5 posto u 2025. godini.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno