Nedjelja, 6 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tržište nekretnina sad potiču ulaganja u turistički najam

U eurozoni su u prva tri mjeseca 2024. pale cijene stanova i kuća četvrto tromjesečje zaredom, a rast u Europskoj uniji predvodi Poljska s 18%. Tržište nekretnina bilježi rast potražnje i u Bosni i Hercegovini, posljednjih par godina.

Proteklih godinu dana, u prosjeku, europsko tržište nekretnina uglavnom pada ili stagnira. Podaci Eurostata za prvo tromjesečje ove godine pokazuju da su cijene stanova i kuća u eurozoni pale četvrto tromjesečje zaredom, i to za 0,4 posto.

Pritom se osobito izdvaja njemačko tržište, na kojem cijene padaju već godinu i pol, uz veliki oprez kupaca zbog ukupne slabosti ekonomije. U prva tri mjeseca cijene su bile 5,7 posto niže nego u istom razdoblju lani, pad bilježi i Francuska, 4,8 posto, a najveći je u Luksemburgu, čak 10,9 posto.

Dok stambeno tržite u vodećim zemljama eurozone prolazi teža vremena, pravi bum prisutan je u pojedinim zemljama srednje i istočne Europe i uvelike popravlja prosjek. Tako EU u prvom kvartalu bilježi blagi oporavak, na 1,3 posto, nakon simboličnih 0,2 posto u prethodnom kvartalu i pada dva kvartala za-redom.

Predvodi poljsko tržište nekretnina s rastom od čak 18 posto. Zahvaljujući snažnom rastu ekonomije, slijedi Bugarska, 16 posto, te Litva, 9,9 posto. U nekim zemljama, poput Italije ili Finske, primjerice, cijene kuća su na sličnim razinama kao prije deset godina S druge strane, poput Mađarske, Portugala, Estonije, Češke i Poljske, više nego udvostručile.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno