Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bankarstvo u sjeni ima trend porasta

Bankarstvo u sjeni doživjelo je procvat nakon globalne financijske krize 2008. Elizabeth McCaul, članica nadzornog odbora Europske centralne banke (ECB) upozorila je da značajan porast privatnih fondova i drugih izvora financiranja izvan reguliranih banaka predstavlja najveću prijetnju stabilnosti financijskog sustava eurozone.

Riječ je o “području u kojem vjerojatno imamo najmanje vidljivosti. Ovdje se stvari mogu kretati brže od normalne kreditne dinamike. To je tržište nebankarskih financijskih posrednika”, kazala je McCaul za Financial Times. Ovdje se možete prisjetiti što je bankarstvo u sjeni.

Prema podacima Europske komisije, nebankarski financijski posrednici, poznati i kao “banke u sjeni”. U trećem tromjesečju prošle godine raspolagali su imovinom u vrijednosti od 42,9 bilijuna eura u odnosu na 38 bilijuna eura, koliko su kod sebe držali tradicionalni zajmodavci.

McCaul je istaknula da je već bilo upozoravajućih znakova kako se takvi rizici mogu iznenada materijalizirati. Uključujući kolaps obiteljskog ureda Archegos Capital Management prije tri godine. Ovo je rezultiralo s deset milijardi dolara gubitaka za investicijske banke, uključujući Credit Suisse i Nomuru.

McCaul, koja će ECB napustiti u studenom, kazala je da su u tijeku provjere ima li 113 banaka u eurozoni koje centralna banka nadzire, potpuni uvid u vlastitu izloženost nebankovnim institucijama.

Bankarstvo iz sjene doživjelo je procvat nakon globalne financijske krize 2008. godine. Tada se kreiranje kredita premjestilo s bilanci banaka na druge kompanije koje se ponašaju poput tradicionalnih zajmodavaca, ali su slabije regulirani. Taj razgranati sektor akumulirao je imovinu vrijednu 218 bilijuna dolara. Ovo predstavlja gotovo polovinu svih globalnih financijskih sredstava, piše Poslovni.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno