Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Credit Suisse propao zbog propusta švicarskog regulatora?

Preliminarni nalazi parlamentarnog izvješća o kolapsu Credit Suisse 2023. godine identificirali su ozbiljne propuste švicarskih regulatornih tijela. Ti propusti doveli su do propasti banke, izvijestile su švicarske novine SonntagsZeitung, prenosi Reuters.

Citirajući izvore unutar parlamentarnog odbora, koji je izradio izvješće PUK-a, SonntagsZeitung je rekao da su regulator financijskog tržišta FINMA, Švicarska nacionalna banka (SNB) i ministarstvo financija izazvali kritike jer nisu uspjeli spriječiti krah banke.

Novine su citirale nalaze za izvješće PUK-a, za koje se očekuje da će biti objavljeno kasnije ove godine. Rekli su da je FINMA previše oklijevala i da je mogla intervenirati kada je postalo očito da se Credit Suisse suočava s velikim problemima.

Nalazi su također ukazali na nedostatak pripreme i druge pogreške švicarskih vlasti uključujući središnju banku.

Isabelle Chassot, čelnica parlamentarnog odbora, rekla je da tijelo napreduje u svom radu i da je utvrdilo činjenično stanje. Međutim, istaknula je da povjerenstvo još nije donijelo nikakve zaključke o tome, prenose Financije.

“Stoga u ovoj fazi nema nikakve ocjene niti kritike od strane odbora. Spominjanje većinskog ili manjinskog mišljenja unutar odbora u članku ne odgovara stvarnosti“, rekla je Chassot.

FINMA, SNB i ministarstvo financija nisu imali komentar.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik SNB-a, Thomas Jordan rekao je da je uprava Credit Suissea izazvala kolaps. Te da su vlasti bile dobro pripremljene i spriječile širu financijsku krizu.

Nakon što su se problemi u banci počeli gomilati 2022., Credit Suisse se raspao u ožujku 2023. Preuzeo ju je dugogodišnji konkurent UBS nakon spašavanja koje su organizirale vlasti.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno