Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Olakšice u Njemačkoj: Kritike zbog poreznog prijedloga

Rainer Dulger, čelnik njemačke udruge poslodavaca, upozorava da prijedlog njemačke vlade za porezne olakšice visokokvalificiranim stranim radnicima narušava načelo porezne pravednosti.

Porezne olakšice su dio berlinske inicijative usmjerene na poticanje gospodarskog rasta. Time rješavaju kronični nedostatak visokokvalificiranih radnika privlačenjem stručnjaka iz inozemstva.

Prema prijedlogu, vlada planira u prve tri godine djelomično oprostiti porez na bruto plaću. S 30 posto u prvoj godini, 20 posto u drugoj, i 10 posto u trećoj godini, uz jasno određeni gornji prag.

Dulger je komentirao da prijedlog ‘šalje pogrešan politički signal‘. Takvo nešto bi mogao izazvati nezadovoljstvo među radnicima, prema navodima njemačkih medija.

Dulger vjeruje da bi Berlin mogao privući strane radnike primjenom poreznih olakšica. Olakšice bi obuhvatile sve radnike u Njemačkoj, a ne samo strane stručnjake.

Ministar financija Christian Lindner iz liberalne stranke, rekao je da će olakšice biti usmjerene na menadžere na najvišim pozicijama.

Lindner je priznao da vlada razumije oprez poslodavaca prema predloženim poreznim olakšicama.

“Stoga ćemo najprije razgovarati s poslodavcima kako bismo osigurali da uvedemo samo mjere koje će biti aktivno korištene”, istaknuo je njemački ministar financija, prenosi Poslovni Plus.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno