Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Gubici banaka u Kataru rastu, vlada traži rješenja za krizu

Gotovo dvije godine nakon što je Katar bio domaćin Svjetskog prvenstva, euforija je splasnula. Banke koje su financirale izgradnju autocesta, hotela, stadiona i kanalizacijskih sustava sada se suočavaju s rastućim kreditnim gubicima.

Katarska vlada trenutno istražuje načine za poboljšanje bilance banaka koje su financirale infrastrukturne projekte. Prema anonimnim izvorima, razmatraju se opcije poput angažiranja savjetnika za restrukturiranje, otkupa loših nekretninskih portfelja ili prisiljavanja manjih zajmodavaca na spajanje, navodi Biznis.

Katarska vlada, poznata po svojoj plinskoj bogatstvu, dosad nije dopustila propast nijedne banke. Međutim, u ovoj situaciji bi mogla biti prisiljena smanjiti državno bogatstvo od 510 milijardi dolara. A to dolazi u trenutku kada je globalni utjecaj Katara u usponu.

Vlada razmatra mogućnost smanjenja isplata iz proračunskog suficita Katarskoj investicijskoj upravi kako bi osigurala sredstva za spašavanje banaka, prema izvorima upućenim u situaciju. Rasprave su još u početnoj fazi, a konačne mjere koje će vlada poduzeti nisu još definirane.

Katar je 2010. godine šokirao svijet kada je dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine. Ova mala zemlja, koja se prostire na oko 11.500 četvornih kilometara na poluotoku u Perzijskom zaljevu, tada nije posjedovala potrebnu infrastrukturu.

Katar je sagradio opsežnu mrežu autocesta i potpuno nov javni prijevoz kako bi povezao sedam stadiona izgrađenih za Svjetsko prvenstvo. Također su podignuti luksuzni hoteli i obnovljeni kanalizacijski sustavi. Vlada je oslonila posao na stotine građevinskih tvrtki, koje su nagomilale velike dugove oslanjajući se na lokalne zajmodavce za financiranje projekata.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno