Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Snažna ulaganja u fondove tržišta novca

Ulagači su tijekom proteklih sedam dana uložili 37 milijardi dolara u fondove tržišta novca slične gotovini, objavila je Bank of America. Ovo su pripreme u isčekivanju da američka centralna banka smanji kamatne stope u rujnu.

Novčani fondovi tako su ostvarili svoj najveći trotjedni kumulativni priljev od siječnja, od 145 milijardi dolara. Ulagači su uložili 20,4 milijarde dolara u dionice, a 15,1 milijardu dolara u obveznice. Uloženo je oko 1,1 milijardu dolara u zlato, priopćila je ova banka.

Upravitelji fondova nadaju se da će smanjenje stopa smanjiti povrate novčanih fondova i uzrokovati navalu novca u dionice i obveznice.

Ipak, veliki ulagači obično ulažu u fondove tržišta novca prije nego što Fed smanji stope, prenosi Reuters. Obzirom da raspon kratkoročnih vrijednosnih papira s fiksnim prihodom u fondovima znači da imaju tendenciju ponuditi veće povrate na dulje od kratkoročnih trezorskih zapisa.

“Smanjenje stope nije vjerojatna iskra za kupnju dionica iz fonda (sektora) tržišta novca od 6,2 bilijuna dolara. Povijest pokazuje da prvo smanjenje Feda prethodi većem novčanom priljevu u ‘mekom’ slijetanju. Obveznice su vjerojatni dobitnik ako je ‘tvrdo’”, napisali su stratezi Bank of America, predvođeni Jaredom Woodardom.

Nedavni ekonomski podaci, općenito govoreći, ukazali su na postupno gospodarsko usporavanje ili ‘meko slijetanje’ za razliku od dramatičnije ‘tvrde’ alternative.

Podaci ove banke pokazali su i da su obveznice investicijskog razreda ostvarile svoj 43. tjedan zaredom priljeva od 8,1 milijardu dolara. Dionice tržišta u razvoju primile su 4,7 milijardi dolara u svom 12. tjednu zaredom priljeva, što je najdulji niz od veljače 2024. godine, navode Financije.hr.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno