Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Esther Wojcicki: “TRICK” pravilo za uspjeh i sreću

Esther Wojcicki, poznata i kao ‘kuma’ Silicijske doline, stekla je slavu zahvaljujući svom TRIK pravilu. Kao priznati profesor i psiholog, specijalizirala se za pedagošku psihologiju i komunikologiju, a danas ima 83 godine.

Njezin rad i uspjeh privukli su medijsku pažnju, naročito zbog njezinih kćeri koje su postigle visoke pozicije u svijetu poslovanja i akademije. Najpoznatija među njima je Susan, bivša direktorica YouTubea koja je nažalost preminula od raka. Janet je profesorica na Sveučilištu San Francisco, dok je Ann osnivačica tvrtke za genetička istraživanja 23andMe.

Esther Wojcicki je također mentorirala Lisu Brannon Jobs, kćer Stevea Jobsa, a Forbes ju je uvrstio na listu 50 najutjecajnijih žena preko 50 godina u 2021. godini.

Kao uspješna majka i educirana stručnjakinja, često je savjetovala roditelje i poslovne ljude o ključnim pitanjima, poput odgoja djece za uspjeh, uspješne komunikacije s kolegama i održavanja kvalitetnih odnosa.

Njezin pedagoški rad i doprinos postali su još prepoznatljiviji nakon što je prije dvije godine objavila knjigu “Kako odgajati uspješne ljude”.

Suština knjige profesorice Esther Wojcicki leži u TRIK pravilu koje je ona primijenila u odgoju i odnosima s ljudima, piše Bonitet.

T (trust) – Povjerenje

Esther ističe: Kao roditelji, prirodno je imati strahove, ali ako vjerujete u svoje odluke, vjerovat ćete i da će vaša djeca donositi dobre odluke. Ova filozofija vrijedi i za odnose u kolektivu ili među prijateljima – povjerenje je ključ.

R (respect) – Poštovanje

Prema Wojcicki, ključno je pokazivati poštovanje prema individualnosti i autonomiji djece. Umjesto da im namećete vlastite ciljeve i želje, podržite njihove snove i talente. Ovo načelo odnosi se i na međuljudske odnose – poštujte druge i njihove potrebe.

I (independence) – Neovisnost

Wojcicki smatra da djeca koja su od malih nogu učena samokontroli i odgovornosti bolje se nose s izazovima u odrasloj dobi. Nezavisnost koju ste ih naučili omogućava im da se uspješno nose s problemima i teškoćama, čak i kada okolina nije idealna.

C (cooperation) – Suradnja

Suradnja je ključna prema Wojcicki. Roditelji bi trebali uključivati djecu u donošenje odluka i poticati ih da izraze svoje ideje. Ovo pravilo vrijedi i u timskom radu – zajednički rad donosi bolje rezultate.

K (kindness) – Ljubaznost

Wojcicki naglašava važnost ljubaznosti koja uključuje zahvalnost, opraštanje i pomoć drugima. Istinska dobrota je svjesnost da postoji svijet izvan vas i zadovoljstvo u činu uljepšavanja života drugih.

Odrasli odnosi i ponašanja često odražavaju koliko su roditelji poštovali, vjerovali i surađivali sa svojom djecom. Wojcicki podsjeća na važnost vjerovanja i poštovanja prema djeci kako bi oni postali uspješni i samoodgovorni ljudi. Konačni cilj TRIK pravila je postizanje samoodgovornosti u svijetu, što je temeljni cilj i filozofija profesorice Esther Wojcicki.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno