Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Google se suočava s novim antimonopolskim tužbama u SAD-u zbog dominacije u oglašavanju

Google će se suočiti s antimonopolskim tužbama u Aleksandriji, Virginia. Ministarstvo pravosuđa pokušava dokazati da on guši konkurenciju u internetskom oglašavanju. Ovo je drugi pravni sukob između Googlea i Ministarstva pravosuđa. Tužitelji tvrde da Google dominira tržištem oglašavanja kroz svoju tehnologiju.

Tužitelji ističu da Google značajno kontrolira tehnologiju koja podržava protok vijesti i informacija na web stranicama. Prema njihovim navodima, Google obavlja više od 150.000 online transakcija oglasa svake sekunde.

Isto tako, tvrde da je Google koristio složenu shemu za dominaciju u oglašavanju putem akvizicija. Prema njima, kompanija je ograničila korištenje svojih alata i manipulirala dražbama oglasa.

Google negira optužbe, tvrdeći da su napori za razvoj tehnologije zakoniti i usmjereni prema klijentima. Kompanija ističe da tužitelji ignoriraju rast konkurencije na tržištu digitalnog oglašavanja, posebno u aplikacijama i povezanom TV-u.

Ako američki okružni sud zaključi da je Google prekršio zakon, razmotrit će zahtjev tužitelja za prodaju Google Ad Managera. Ova platforma uključuje Googleov poslužitelj oglasa za izdavače i razmjenu oglasa.

Prema analizi dioničkog analitičara Wedbusha, Googleovi alati za oglašavanje donijeli su 20 milijardi dolara u 2020. godini. To je predstavljalo 11% bruto prihoda i oko milijardu dolara, što je 2,6% operativne dobiti.

Prema analizi sudskih dokumenata, Ad Manager je u 2020. godini činilo 4,1% prihoda i 1,5% operativne dobiti, saznaju Financije.

U višetjednom suđenju očekuju se svjedoci iz Googlea te konkurenata kao što su Trade Desk i Comcast. Također će svjedočiti izdavači poput News Corp i Gannett, koji tvrde da su pogođeni Googleovim ponašanjem.

Ovaj slučaj je jedan od mnogih koji se bave navodnim velikim tehnološkim monopolima.

Ministarstvo pravosuđa je prošlog mjeseca dobilo presudu protiv Googlea zbog njegove dominacije u online pretraživanju. Odvojeno, Ministarstvo pravosuđa tuži Apple. Također, Savezna komisija za trgovinu vodi slučajeve protiv Meta Platforms i Amazona.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno