Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Banka Engleske kamatne stope ostavila nepromijenjenima

Banka Engleske u četvrtak je priopćila da će zadržati kamatne stope na istom nivou nakon početnog smanjenja u kolovozu. Na odluku nije utjecalo ni to što se američka centralna banka odlučila za veliko smanjenje stope dan ranije.

Odbor za monetarnu politiku glasovao je s 8 prema 1 za zadržavanje. Dok je član koji se protivio glasovao za smanjenje od 0,25 postotnih bodova.

Povjerenstvo procjenjuje mješoviti skup podataka, pri čemu se ukupna inflacija stalno približava ciljnoj razini od 2%. Ali rast cijena usluga – koje čine oko 80% gospodarstva U.K. – u kolovozu je porastao na 5,6%. Rast plaća u Ujedinjenom Kraljevstvu ohladio se na najnižu razinu u više od dvije godine tijekom tri mjeseca do srpnja. Ali je ostao relativno visok na 5,1%.

Banka Engleske potvrdila je očekivanja za zadržavanje čak i nakon što je američka središnja banka u srijedu pokrenula vlastita smanjenja stopa u tekućem ciklusu smanjenjem od 50 baznih bodova. Mnogi su stratezi očekivali manje smanjenje od 25 baznih bodova na sastanku u rujnu, unatoč tržišnim cijenama do ovog tjedna koje su ukazivale na više od 50% vjerojatnosti agresivnije opcije.

Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je na konferenciji za novinare da središnja banka pokušava postići situaciju u kojoj će vratiti stabilnost cijena bez bolnog povećanja nezaposlenosti koje ponekad dolazi s ovom inflacijom. Nedavni podaci o tržištu rada u SAD-u potaknuli su zabrinutost oko razmjera usporavanja najvećeg svjetskog gospodarstva.

Britansku funtu ojačale su vijesti Feda. U četvrtak u 11:15 po londonskom vremenu trgovala se za 0,5% u odnosu na američki dolar na 1,327 dolara. Globalna tržišta dionica u međuvremenu su se oporavila, uz paneuropski Stoxx 600 indeks 1,34% veći.

Bank of England smanjila je svoju ključnu stopu na 5% s 5,25% u kolovozu u tijesnom glasovanju 5 prema 4. Očekivalo se da će ih tamo zadržati do sljedećeg sastanka u studenom.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno