Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ikea zabilježila prvi pad prihoda u četiri godine

Švedska kompanija Ikea izvijestila je u četvrtak da su joj godišnji prihodi pali. Pad prihoda zabilježen je nakon što je ovaj najveći svjetski prodavač namještaja snizio cijene kako bi potakao posjetu svojim trgovinama i pospješio online prodaju. Bio je to prvi pad prihoda kompanije od 2020. godine.

Ikea je priopćila da su prihodi u njenoj fiskalnoj godini koja se završila u kolovozu, iznosili 45,1 milijardu eura. Što je pad od 5,3 posto u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, prenosi Biznis.

„Ovaj pad je prije svega posljedica nižih cijena. Rezultat je postignut usprkos globalnoj ekonomskoj krizi i padajućem tržištu namještaja za domaćinstva,“ navodi se u priopćenju kompanije Ikea. Međutim, zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u niže cijene, Ikea je povećala svoj tržišni udio, dodaje se u priopćenju.

Ikea je u prosincu 2021. godine najavila rijetko povećanje cijena u prosjeku od devet posto, razlog je porast inflacije širom svijeta zbog zastoja u lancu opskrbe nakon pandemije Covid-19. Kompanija je počela snižavati cijene u rujnu 2023. kako bi poboljšala prodaju.

Ikea je navela da je broj posjeta trgovinama porastao za 4,5 posto nakon sniženja cijena, dok su online posjete porasle za 21 posto. „Količine su porasle sa sve većom potražnjom potrošača“, navela je kompanije.

Pored većeg broja posjeta trgovinama, „vidimo i povećanje količine prodanih komada, što je, naravno, vrlo, vrlo važno za kompaniju koja se oslanja na rast i obujam prodaje“, dodaje kompanija. Istaknuli su da smatraju da je 2024. bila dobra godina za Ikeu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno