Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako će suradnja Apple TV+ i Amazon Prime oblikovati budućnost streaming-a?

Uključivanje Apple TV+ u Amazon Prime šokiralo je streaming industriju, s obzirom na rivalstvo između ovih velikih konkurenata. Ovaj potez također ukazuje na smjer razvoja streaming tržišta, kako u SAD-u, tako i globalno. Pitanje je hoće li pretplatnici profitirati od okončanja “streaming ratova”.

Sjedinjene Američke Države predstavljaju najveće tržište za streaming usluge. Platforme poput Netflixa, Disney+ i Amazon Prime Video dostupne su u 85% američkih kućanstava. Profitabilnost ovih usluga, međutim, značajno se razlikuje. Netflix, kao dugogodišnji lider, ostvaruje velike profite, dok noviji konkurenti poput Disney+ i HBO Max nastavljaju ulagati u sadržaj i infrastrukturu.

Ujednačeni izazovi: troškovi, konkurencija i profitabilnost

Situacija u Europi također pokazuje snažan rast na tržištu streaminga. Procjenjuje se da će do 2025. vrijednost tog tržišta premašiti 100 milijardi eura. Velika Britanija, Njemačka i Francuska vode u prihvaćanju streaming usluga. Važan trend u Europi je povećanje lokalnog sadržaja, dok EU uvodi regulative o obaveznom postotku europskog sadržaja na platformama.

Sve streaming platforme suočavaju se sličnim izazovima: visoki troškovi produkcije originalnog sadržaja i sve veća konkurencija. Ova konkurencija povećava borbu za pretplatnike i marketinške prihode. Također, nužna su ulaganja u tehnološka poboljšanja za kvalitetu streaminga.

Konsolidacija i perspektive budućnosti streaminga

Partnerstvo između Apple TV+ i Amazon Prime može označiti početak novog trenda u industriji streaminga. Amazon planira ponuditi paket koji uključuje Apple TV+, Max, Paramount+, Discovery+, Showtime i Stars, čime postaje središnja platforma za streaming. Ovaj pristup smanjuje potrebu za višestrukim aplikacijama i različitim sustavima naplate. Slično kao što je postao sveobuhvatna trgovina, Amazon širi svoje usluge na streaming. Ovaj dogovor donosi koristi za obje strane; Apple dobiva bolju vidljivost i potencijal za rast pretplatnika, dok Amazon obogaćuje svoj sadržaj u Prime Video ekosustavu.

Kako se ovo partnerstvo isplati za Apple?

Dodavanje Apple TV+ na Prime Video košta 9,99 dolara mjesečno. Cijena Amazon Prime Videa varira između 8,99 i 17,89 dolara, ovisno o pretplati s ili bez reklama. Pretplatnici ne ostvaruju uštedu jer su cijene iste bez obzira na način pretplate. Paket nudi praktičnost i povezanost s Alexa sustavom za američke gledatelje, ali ima veće značenje za Apple.

Pretplata izravno na Apple uključuje Apple TV+ u paketu Apple One s drugim uslugama kao što su iCloud+, Music, Arcade, Fitness i News+. Ovisno o kombinaciji, cijena se kreće od 19,95 do 37,95 dolara. Apple nastavlja nuditi svoje pretplate jer rijetko tko bira samo Apple TV+. Većina pretplatnika odabire kombinacije, poput TV-a i glazbe, piše Bug.

Zašto bi Apple pristao na istu cijenu pretplate, kada mora platiti proviziju? Apple TV+ ima malo pretplatnika u odnosu na Amazon Prime Video. Kako bi privukao više korisnika, potrebna mu je šira publika, čak i uz manju zaradu. Apple trenutno ima oko 25 milijuna pretplatnika, dok Prime Video broji 200 milijuna, od kojih je 180 milijuna u SAD-u.

Kako to utječe na industriju

Streaming tržište postaje sve zasićenije s brojnim novim paketima i uslugama. Ovo partnerstvo može olakšati pretplatu korisnicima Prime Videa koji nisu upoznati s Apple TV+. U međuvremenu, industrija se fokusira na profitabilnost umjesto na rast broja pretplatnika. Konsolidacija i partnerstva mogu smanjiti troškove i povećati prihode.

Dogovor između Amazona i Applea kao partnera, a ne samo konkurenata, može značiti kraj “streaming ratova”. Slična partnerstva mogu olakšati globalnu ekspanziju korištenjem postojeće infrastrukture. Analitičari smatraju da će ovo dovesti do dodatnih sličnih dogovora među vodećim streaming platformama. Ostaje neizvjesno kako će pretplatnici profitirati od ove konsolidacije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno