Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prag želi promjenu noćnog života: Zabrana organiziranih pub tura

Prag, jedan od najslavnijih europskih gradova poznat po svojoj bogatoj povijesti, izvanrednoj arhitekturi i pivu, uveo je novu zabranu koja bi mogla značajno utjecati na turističko iskustvo.To se posebno odnosi na noćne izlaske. Lokalna vlast odlučila je zabraniti organizirane pub ture. One su popularne među turistima, a sve s ciljem smanjenja buke i rizika povezanih s alkoholiziranim posjetiteljima.

Ova zabrana obuhvaća sve pub ture organizirane od strane turističkih agencija i tvrtki. Zabrana će stupati na snagu svake večeri od 22 sata. Mjera ne utječe na grupe koje bez vodiča obilaze barove, ali će značajno pogoditi organizirane obilaske, omiljene među mladima željnim noćne zabave.

Stanovnici središta Praga već su godinama upozoravali na probleme poput buke i nesigurnosti koje uzrokuju pijani turisti. Posebno su se žalili na prometne ulice starog grada, gdje su pijani mladi ljudi često stvarali neprijatnu atmosferu za lokalno stanovništvo.

Češka je vodeća zemlja po konzumaciji piva po glavi stanovnika u svijetu, što je Prag učinilo magnetom za ljubitelje piva. Iako turizam donosi značajne prihode, pretjerana konzumacija alkohola i vandalizam postali su ozbiljni problemi, koji negativno utječu na ugled grada.

Grad teži privlačenju kulturnijih turista

Gradske vlasti su jasno istaknule da neprimjereno ponašanje može narušiti osjećaj sigurnosti i ostaviti negativan dojam na turiste, investitore i građane. Time su opravdali novu mjeru kao način za suzbijanje nekulture u zajednici.

Zdenek Hrib, zamjenik gradonačelnika Praga, izjavio je da je cilj ove odluke poboljšati kvalitetu života u gradu. Isto tako, žele privući turiste koji više cijene kulturna iskustva. “Od 22 sata neće biti dozvoljene vođene ture”, rekao je Hrib. Naglasio je da grad želi smanjiti negativne posljedice noćnog života na lokalno stanovništvo, prenosi Blic.

Dogradonačelnik Jiri Pospišil naglasio je kako Prag želi privući bogatije i kulturnije posjetitelje, a ne one koji dolaze samo radi konzumiranja alkohola i noćne zabave. Organizirane ture time će se morati prilagoditi novoj regulaciji.

Najveća tvrtka koja organizira pub crawl ture u Pragu nije odmah komentirala odluku. No, s obzirom na popularnost tih tura među turistima, jasno je da će zabrana značajno utjecati na njihov poslovni model.

Vođene ture, osim što omogućuju uvid u noćni život Praga s lokalnim vodičem, često uključuju i besplatna pića. To dodatno privlači posjetitelje. Time su postale ključni dio turističke ponude grada.

Kako to utječe na lokalce

Ova mjera vjerojatno neće potpuno eliminirati noćni život u Pragu. Međutim, sigurno će sigurno doprinijeti smanjenju buke i problema s neprimjerenim ponašanjem turista. Grad se nada da će zabrana pomoći stvoriti mirniju i sigurniju atmosferu za lokalne stanovnike.

Prag je već ranije uvodio slične mjere, poput ograničenja prodaje alkohola na javnim mjestima te povećanja prisutnosti policije u turističkim zonama, kako bi poboljšao situaciju u gradu.

Građani koji žive u središtu grada uglavnom su pozdravili ovu odluku, nadajući se da će im donijeti više mira i sigurnosti. “Ovo je dobar korak naprijed”, rekao je jedan stanovnik, vjerujući da će buduće mjere dodatno unaprijediti kvalitetu života.

S druge strane, neki ugostitelji strahuju da će zabrana negativno utjecati na njihovo poslovanje. Pub crawl ture privlačile su mnoge posjetitelje u njihove barove, a vlasnici sada brinu o potencijalnom padu prihoda.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno