Utorak, 22 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Europljani ne mogu bez kave

Jesu li su Europljani kompulzivni potrošači kave? Novi podaci pokazuju da je proizvodnja kave u Europskoj uniji porasla za 15 posto u posljednjem desetljeću.

U prosjeku, svaki Europljanin je 2023. godine konzumirao oko pet kilograma kave, prema nalazima Eurostata.

Na vrhu liste proizvođača kave na “starom kontinentu” našla se zemlja svjetski čuvena po najboljoj esspreso kavi i kremastom cappucinu – Italija. S druge strane, na vrhu liste najvećih uvoznika se našla Njemačka.

Kada se zbroji pržena, bezkofeinska i zamjenska kava, prošle godine je ukupna proizvodnja dostigla više od dva milijuna tona. Vrijednost je iznosilaoko 13 milijardi eura.

Od toga Italija proizvodi četvrtinu (25 posto), Njemačka 22 posto, a Francuska i Nizozemska po šest posto.

EU takođe uvozi oko 2,7 milijuna tona kave svake godine, u vrijednosti od 10,6 milijardi eura. Od toga njemačka kupuje trećinu (33 posto), zatim Italija 23 posto, Belgija 10 posto, Španjolska devet posto, a Francuska sedam posto.

A kava u Europu većim dijelom stiže iz Brazila, 32 posto ukupnog uvoza koji stiže van Europske unije. Iz Vijetnama pristiže 24 posto, a iz Ugande osam posto. Međutim, svi ovi podaci bi se mogli promjeniti od naredne godine, prenose Nezavisne.

Novi zakon EU za koji se očekuje da će stupiti na snagu 2025. godine mogao bi drastično da promijeni ovu sliku. Obavezujući proizvođače kave da dokažu da njihov lanac uzgoja i distribucije ne uzrokuje uništavanje šuma. Prema podacima koje je objavila francuska vlada, kava je kultura sa velikim potencijalom za krčenje šuma.

“Kao najveći svjetski uvoznik kave, Europska unija je odgovorna za 44 posto sjeće šuma vezanih za kavu”, upozorava se u izvješću.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno