Četvrtak, 24 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

POČELA NETWORK 12 KONFERENCIJA: Snaga povezivanja u fokusu digitalne budućnosti


Započelo je dvanaesto izdanje NetWork konferencije, koje je već od prvog trenutka potvrdilo svoj status ne samo kao najvećeg, već i najrelevantnijeg poslovno-tehnološkog događaja u Bosni i Hercegovini a i regiji. Trodnevni događaj, kojeg tradicionalno u Neumu organizira agencija Communis, okupio je više od 1.100 stručnjaka, inovatora i poslovnih lidera, kako bi raspravljali o najnovijim tehnologijama, izazovima i prilikama u poslovnom svijetu. Slogan ovogodišnje konferencije “The Power of Connection” naglašava važnost povezivanja ideja, ljudi i tehnologija za stvaranje novih rješenja i prilika u digitalno orijentiranom društvu.

Prvi dan konferencije, poznat kao Business Day, donio je ključne diskusije o digitalizaciji u različitim sektorima Bosne i Hercegovine, s fokusom na inovacije u eCommercu, zdravstvu, financijskim uslugama te digitalizaciji servisa javne uprave.

Prvi panel dana, pod nazivom “eCommerce Matrix: Europski nivo vs. BiH realnost – koju pilulu biramo?”, istražio je izazove i mogućnosti razvoja eCommerca u našoj zemlji  u odnosu na naprednija tržišta Europe. Diskusija je pružila uvid u to kako lokalne kompanije mogu prilagoditi evropske modele digitalnog poslovanja i suočiti se sa domaćim izazovima.

Panel o digitalizaciji u zdravstvu pod nazivom “eHealth u Bosni i Hercegovini – Most između inovacija i brige za pacijente” predstavio je mogućnosti koje digitalna rješenja donose za unapređenje zdravstvenog sustava u BiH, s posebnim fokusom na telemedicinske usluge i digitalne zdravstvene kartone.

Poslijepodnevni program započeo je panelom “Iskorak ili zastoj? Regulatorni izazovi evolucije digitalnog bankarstva”, koji je obradio važne zakonske promjene koje omogućavaju dalji razvoj digitalnih financijskih usluga u BiH, poput usvajanja Zakona o elektronskom novcu i regulacija vezanih za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma. Nakon toga, uslijedio je razgovor s FinTech stručnjacima “Istraživanje izvan granica”, gdje su sudionici podijelili svoja iskustva o globalnim trendovima u razvoju FinTech ekosistema i kako se ovi trendovi mogu primijeniti na tržištu Bosne i Hercegovine.

Jedna od ključnih sesija bila je i diskusija o tome kako Europska unija podržava digitalizaciju privatnog i javnog sektora u BiH, s posebnim naglaskom na projekte kao što je e-Wallet, sistem za elektronsku identifikaciju građana. Razmatrano je kako se BiH može priključiti ovim inicijativama i iskoristiti EU fondove za dalju digitalizaciju.

Napredak u digitalizaciji javne uprave bio je u fokusu panela pod nazivom “Digitalizacija servisa javne uprave: Šta je postignuto i šta nas čeka?” Diskusija je obuhvatila konkretne rezultate, te su se panelisti osvrnuli na postignuća i izazove postavljene tokom prošlogodišnje konferencije. Poseban akcenat stavljen je na poboljšani protok dokumenata između institucija i uvođenje digitalnih certifikata, kao i na izazove pune digitalne transformacije, koji se moraju nadići kako bi digitalni servisi postali potpuno funkcionalni i dostupni građanima. Saznali smo kako napreduje korištenje digitalnih certifikata za poslovnu zajednicu u BIH koja podnosi PDV prijave i sudjeluje u međunarodnom provozu roba u i iz BiH.

Oficijelni dio dana je zaključen inspirativnim Keynote predavanjima koja su pružila uvid u najnovije trendove u oblastima cyber sigurnosti, digitalizacije javnih servisa i tehnoloških inovacija. Paula Januszkiewicz, jedna od najpoznatijih stručnjakinja za cyber sigurnost, iznijela je ključne prijetnje i rješenja u zaštiti podataka, ističući važnost stalnih inovacija u ovom sektoru. Damir Dizdarević, direktor sadržaja Network konferencijea ujedno i direktor kompanije Logosoft d.o.o. Sarajevo, predstavio je ključna obilježja današnjih tehnoloških trendova kao i bitne sadržaje naredna dva dana konferencije. Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), podijelio je uvide o napretku digitalizacije javnih servisa, naglašavajući transformaciju IDDEEA iz organizacije koju većina poznaje kao izdavača pasoša i osobnih karata u ključnog nositelja procesa digitalizacije usluga za građane BiH. Predavanja su jasno pokazala da tehnološki napredak dolazi kroz sinergiju tehnologije, politike i potreba građana.

Nakon bogatog dnevnog programa, sudionici su uživali u večernjoj zabavi uz nastup grupe Blackberries. Svojom izvrsnom energijom i zaraznim ritmom osvojili su sve prisutne. No, ovo je tek početak; u naredna dva dana konferencije, sudionici će biti u prilici sudjelovati na više od 90 kvalitetnih predavanja raspoređenih na šest pozornica. Preko 100 istaknutih domaćih i međunarodnih govornika, s bogatim praktičnim i predavačkim iskustvom, prezentirat će najnovije trendove i inovacije. A kao kruna svega, današnji ekskluzivni koncert Gibonnija obećava nezaboravno glazbeno iskustvo koje će upotpuniti atmosferu konferencije.

Konferencija je podržana od strane platinum sponzora Aircash, Logosoft i Wiener osiguranje VIG, uz mnogobrojne druge sponzore, partnere i prijatelje konferencije. Trajat će do 25. 10. 2024. godine, a osim prilike za sticanje novih znanja, NetWork nudi i izvanrednu priliku za širenje poslovnih veza i uspostavljanje novih suradnji.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno