Subota, 26 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Njemački Mercedes-Benz bilježi pad zarade od 64% u trećem kvartalu

Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz izvijestio je u petak da su zarade u trećem kvartalu u automobilskom odjelu pale za 64%. Time su značajno podbacili u odnosu na očekivanja analitičara. Unatoč ovoj situaciji, Mercedes-Benz Group AG ostvario je solidnu prodaju u trećem kvartalu.

Kompanija se suočila s promjenama u ponudi proizvoda i izazovnim tržišnim uvjetima. Također je prisutna oštra konkurencija, naročito u Kini. Industrijsko poslovanje zabilježilo je kontinuirani priljev slobodnog novčanog toka, dosegnuvši 2,39 milijardi eura. U trećem kvartalu 2023. taj priljev iznosio je 2,35 milijardi eura. Neto likvidnost povećala se na 28,73 milijarde eura u istom razdoblju (u trećem kvartalu 2023. iznosila je 28,49 milijardi eura).

“Rezultati u trećem kvartalu ne ispunjavaju naše ambicije”, izjavili su iz kompanije. Ipak, Mercedes-Benz nastavlja generirati stabilne novčane tokove unatoč izazovima. Kompanija oprezno gleda na buduće tržišne trendove i planira povećati učinkovitost poslovanja. Cilj im je smanjiti troškove kroz sve sektore poslovanja, javlja Seebiz.

Makroekonomske poteškoće i intenzivna konkurencija u Aziji umanjili su pozitivne efekte poboljšane dostupnosti proizvoda za njemački Mercedes-Benz Cars. Kao rezultat toga, prilagođena dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je 1,2 milijarde eura (u trećem kvartalu 2023. bila je 3,4 milijarde eura). Kompanija je već u rujnu najavila kako će EBIT u trećem kvartalu biti slabiji od drugog kvartala. Blaže neto cijene i nepovoljnija prodajna struktura pridonijeli su ovom padu.

U trećem kvartalu zabilježen je prilagođeni povrat od prodaje (RoS) od 4,7%. Na prodajni miks utjecale su promjene u proizvodima, uključujući nove verzije G-klase s unutarnjim izgaranjem (ICE) i na električni pogon (BEV). Ove verzije bit će dostupne na ključnim tržištima u četvrtom kvartalu, čime Mercedes-Benz očekuje pozitivne rezultate.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno