Oštar jesenski povjetarac najavljuje dolazak dviju najočekivanijih kulinarskih sezona: rakova i tartufa. Ovi luksuzni sastojci, poznati po svom neusporedivom okusu i rijetkosti, u središtu su brojnih sezonskih jelovnika. Proslavljeni širom svijeta, rakovi i tartufi čine ovo razdoblje savršenim za istraživanje najskupljih restorana s Michelinovim zvjezdicama. Mnogi restorani u ovom periodu predstavljaju specijalitete koji uključuju rakove, tartufe i kavijar, stvarajući nezaboravna kulinarska iskustva.
Chef’s Pencil Staff istražio je najskuplje gradove i zemlje za objedovanje u restoranu s Michelinovim zvjezdicama 2024. godine. Ispitane su cijene više od 3500 restorana s Michelinovim zvjezdicama diljem svijeta. Fokus je bio na redovnim i sezonskim jelovnicima, isključujući posebne obroke za Božić ili Novu godinu. Piće obično nije uključeno u cijenu, ali u nekim restoranima je. Navedene cijene su u USD i zaokružene radi jednostavnosti.
Ginza Kitafuku
Ginza Kitafuku u Tokiju nudi najskuplji obrok na svijetu, s cijenom od 2130 USD. Ovo ekskluzivno jelo uključuje Echizen rak Kiwami, koji je iznimno rijedak i cijenjen zbog svog slatkog, nježnog mesa. Echizen rak ulovljen u prefekturi Fukui u Japanu priznaje i carska obitelj. Rakovi Kiwami ispunjavaju stroge uvjete težine, širine oklopa i širine kandži. Samo mali broj rakova, oko 0,04 posto godišnjeg ulova, dolazi do ovog statusa.
Cijena Kiwami rakova obično se kreće od 70.000 do 80.000 jena (oko 500 USD), no neki su prodani za više od 7000 USD. Ovaj najskuplji obrok na svijetu s Michelinovom zvjezdicom odražava nevjerojatnu rijetkost ovog delicijskog rakova. S obzirom na visoke cijene tržišta, cijena jela u Ginza Kitafuku čini se kao povoljan izbor.
Ultraviolet Paula Paireta
Ultraviolet Paula Paireta u Šangaju nudi nezaboravno kulinarsko iskustvo za 1230 USD. Ovaj restoran s tri Michelinove zvjezdice nudi fuziju francuskih tehnika s globalnim utjecajem. Kroz teatralnu, multi-senzornu prezentaciju, gosti uživaju u sinkroniziranim vizualnim efektima, glazbi i aromama koje prate svako jelo. UV Royale tečaj u Ultravioletu uključuje šampanjac, vino i koktel u cijenu, pružajući kompletnu luksuznu večeru.
Caviar Russe
Caviar Russe u New Yorku nudi najskuplji obrok u SAD-u, s cijenom od 975 USD. Ovaj restoran fokusira se na kavijar, s jelovnikom od 11 slijedova, uključujući razne vrste kavijara i luksuznih sastojaka. Jela su iznimno ukusan odraz preciznosti i vještine, a obrok je opisan kao “vrhunska odiseja”. Caviar Russe je destinacija za sve ljubitelje kavijara koji žele doživjeti luksuznu gastronomiju.
Masa
Masa u New Yorku sinonim je za elitne, ultraskupe obroke. S tri Michelinove zvjezdice, restoran je poznat po japanskoj kuhinji i omakase jelovnicima. Cijena obroka može doseći 950 USD, čineći ga trećim najskupljim Michelinovim restoranom na svijetu. Masin jelovnik spaja luksuzne sastojke kao što su trufli, kavijar i svježa riba, stvarajući savršeno balansiranu i elegantnu gastronomiju. Ovaj restoran je istinsko umjetničko iskustvo, gdje je svaki obrok majstorski pripremljen.
Azabu Kadowaki
Azabu Kadowaki u Tokiju također spada među najskuplje restorane, s cijenom od 935 USD. Ovaj restoran s tri Michelinove zvjezdice nudi jela od Matsuba rakova, jednih od najcjenjenijih rakova u Japanu. Jela poput sashimija od crnog tartufa, riže od bijelog tartufa i somen rezanaca od kavijara čine obrok nezaboravnim. Luksuzni rakovi i sofisticirani okusi čine Azabu Kadowaki ne samo restoranom, već i pravim kulinarskim iskustvom.
Ovi restorani predstavljaju samo vrh najskupljih kulinarskih destinacija koje nude najluksuznije sastojke na svijetu, prenosi Blic. Raznolika jela koja uključuju rakove, tartufe i kavijar omogućuju kušačima da uživaju u vrhunskim okusima u ambijentima koji podižu gastronomiju na novu razinu.