Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Amazon će dijeliti vlastite dionice

Kompanija Amazon.com planira podijeliti dionice prvi put nakon više od dva desetljeća kako bi okončala eru četvoroznamenkastih cijena dionica najveće tehnološke kompanije. U Amazonu planiraju da potaknu vrijednost njihovih dionica u odnosu dvadeset za jedan u okviru plana kojim se pridružuje gigantima kao što su Alphabet i Apple, koji su napravili ovu podijelu kako bi svoje dionice učinili privlačnijim za investitore, donosi Bloomberg.
Ova vijest, u kombinaciji sa odobrenjem za ponovni otkup dionica u iznosu od 10 milijardi dolara, potakao je rast vrednosti dionica za 11 posto na postburzanskom trgovanju u New Yorku.

Vrijednost dionica Amazona posljednjih 5 godina izvor yahoo finance
Vrijednost dionica Amazona posljednjih 5 godina izvor yahoo finance

Kako su se cijene dionica Amazona “napumpavale” tijekom godina, potencijalna podiela je sve češće postajala predmet špekulacija, koje su postale još intenzivnije prošlog meseca, kada je Alphabet predložila dvadeset za jedan podijelu. Amazon je nakon izlistavanja na burzi 1997. godine sproveo tri 21/2 podijele, ali je prekinuo tu praksu. Na sastancima dioničara, ipak, ova tema je povremeno spominjana. Međutim, kompanija do sada nije ništa poduzimala po tom pitanju.

Iz e-commerce giganta mailom je stiglo saopćenje u kojem stoji da ovom podijelom žele stvoriti uvjete da zaposlenici imaju “veću fleksibilnost kada je u pitanju upravljanje njihovim kapitalom”, kao i da učine dionice “pristupačnijim” za srednje ulagače. Podijela ove vrste zahtijeva odobrenje dioničara, a ako do toga dođe, bit će primjenjena u lipnju ove godine. Dionicama Amazon-a se tijekom tjedna trgovalo s cijenom od 2.785,58 dolara, što je za 4.000 posto više u odnosu na posljednju podjelu dionica u rujnu 1999. godine.

izvor: biznis.rs

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno