Financa
Digitalni poslovni portal

Amazon ulaže 4 milijarde dolara u tvrtku za umjetnu inteligenciju

Amazon je  priopćio da će uložiti do 4 milijarde dolara u Anthropic, tvrtku za umjetnu inteligenciju. Preuzet će manjinski vlasnički položaj u tvrtki. Ovaj potez naglašava Amazonov agresivan AI pritisak jer izgleda da će držati korak s rivalima kao što su Microsoft i Alphabetov Google.

Anthropic su prije otprilike dvije godine osnovali bivši rukovoditelji istraživanja OpenAI-ja, a nedavno je predstavio svoj novi AI chatbot pod nazivom Claude 2.

Amazon želi iskoristiti hype i obećanje takozvane generativne umjetne inteligencije. Ona uključuje tehnologiju poput OpenAI-jevog ChatGPT-a, kao i Anthropicove Claude chatbotove, piše CNBC.

Dvije su tvrtke početkom tjedna rekle da formiraju stratešku suradnju za unaprjeđenje generativne umjetne inteligencije. Pri čemu je startup odabrao Amazon Web Services kao svog primarnog pružatelja cloud usluga. Anthropic je rekao da će korisnicima AWS-a omogućiti rani pristup jedinstvenim značajkama za prilagodbu modela i mogućnosti finog podešavanja.

Anthropic će također koristiti prilagođene poluvodiče koje je dizajnirao AWS za obuku temeljnih modela koji podupiru njegove AI aplikacije. Temeljni modeli su veliki AI programi obučeni na golemim količinama podatak. Kako bi se mogli prilagoditi za rješavanje širokog spektra zadataka.

Ove je godine tvrtka za proizvodnju čipova Nvidia tvrtka koja je doživjela najveće dobitke od procvata generativne umjetna inteligencije. Nvidijin ključni proizvod je vrsta poluvodiča poznata kao jedinica za grafičku obradu. Koja se može koristiti za treniranje ogromnih AI modela. U jednom su trenutku Nvidijine dionice porasle za više od 200%, jer je tvrtka srušila financijske prognoze o sve većem prihvaćanju umjetne inteligencije.

U određenoj mjeri, Amazonov dogovor s Anthropicom ima za cilj pokazati da postoje alternativni čipovi koji se mogu koristiti za AI aplikacije.

Amazon Bedrock

Korisnici AWS-a moći će graditi na Anthropicovim AI modelima putem Amazon Bedrocka. To je usluga koja korisnicima omogućuje izradu generativnih AI aplikacija u oblaku putem postojećih modela, umjesto da treniraju vlastite modele.

Amazon se želi pozicionirati kao sveobuhvatno mjesto za umjetnu inteligenciju. Div e-trgovine dizajnira vlastite čipove za obuku ogromnih AI modela. Putem Amazon Bedrocka kupci također mogu dizajnirati vlastite generativne AI aplikacije koristeći postojeće modele. Svi pokreću na Amazonovom oblaku. Tvrtka prodaje i vlastite AI aplikacije.

Anthropic već ima neke istaknute podupiratelje, uključujući Google i Salesforce Ventures. Ova podrška dolazi dok se tehnološki divovi nastavljaju masovno kladiti na AI tvrtke. Odnosno na potez potaknut Microsoftovim ulaganjem od više milijardi dolara još u siječnju u ChatGPT.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije