Financa
Digitalni poslovni portal

Američki bankarski sustav dobiva dodatnu pomoć

Američki bankarski sustav se stabilizira nakon aktvnosti od strane regulatora. Ipak, kako je danas prezentirano u medijima američka vlada će vjerojatno dodatno podržati depozite u manjim bankama, ukoliko bude potrebno. Cilj je stabilizirati likvidnost ranjivijih banaka. Ovo obećanje je poslala američka ministrica financija Janet Yellen, kao potporu vraćanja povjerenja bankarskom sektoru.

Kako je prezentirano na sastanku Američkog udruženja banaka, a prenosi agencija Reuters, Yellen je navela korake koji su neophodni kako bi se stabilizirao bankarski sustav. Vlada će zaštiti neosigurane depozite u dvije propale banke. Osim toga, dodatno će osnažiti likvidnost, koja bi trebala osnažiti bankarski sustav. OD FED-a će se tražiti dodatni nadzor banaka kako bi se osigurala sigurnost deponenata i bankarskog sustava.

Podsjećamo, u posljednjih mjesec dana FDIC je zatvorio Silicon Valley Bank i Signature, Yellen je istakla da su snažne aktivnosti ojačale povjerenje javnosti u američki bankarski sustav.

Koraci koje smo poduzeli nisu bili fokusirani na pomoć određenim bankama ili klasama banaka. Naša intervencija bila je neophodna da zaštitimo širi bankarski sustav SAD. Slične aktivnosti su opravdane ako manje institucije trpe depozite koji predstavljaju rizik od nelikvidnosti.

Janet Yellen, američka ministrica financija

Yellen smatra da su FDIC-a, FED-a i američki trezor poduzeli optimalne mjere kako bi se stabilizirao bankarski sektor u SAD. Dio bankarskih grupacija je pozvao vladu da izda privremene univerzalne garancije za sve depozite u američkim bankama. Ovo zahtjeva odobrenje Kongresa, pa ćemo vidjeti kakva će reakcija biti, prenosi Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije