Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Banka Engleske kamatnu stopu zadržala nepromijenjenom

Banka Engleske (Bank of England, BoE) zadržala je u četvrtak svoju glavnu kamatnu stopu nepromijenjenom, na nivou od 5,25 posto. Odbor za monetarnu politiku britanske centralne banke odlučio je – sa sedam glasova „za“ i dva „protiv“ pričekati sa smanjivanjem kamata. Što je u skladu s očekivanjima ekonomista.

Trgovci su ovakvo glasovanje vidjeli kao signal da je BoE spremna smanjiti stope u narednim mjesecima, pa su prešli na prognozu da je više od 50 posto šansi za smanjenje kamata u kolovozu, u odnosu na 32 posto koliko je bilo prije sastanka.

Tržišta su također povećala očekivani iznos ublažavanja za ovu godinu na 48 baznih bodova s prethodna 43 bazna boda. Vrijednost državnih obveznica je porasla, dok je funta oslabila, prenosi Biznis.

Ovoga tjedna objavljeno je da je inflacija usporila na dva posto u svibnju, što je u skladu s ciljevima centralne banke. Usprkos tome, strahuje se da bi inflacija u nekim područjima mogla ostati visoka. Zbog čega nije sigurno da će do smanjivanja kamatnih stopa doći ni na sljedećoj sjednici u kolovozu.

Prije toga, u srpnju će biti održani i parlamentarni izbori.

“Moramo biti sigurni da će inflacija ostati niska i zato smo odlučili zadržati kamatne stope na dosadašnjih 5,25 posto.”

Andrew Bailey, guverner BoE

Ova kamatna stopa ujedno je i najviša u posljednjih 16 godina. Vrhunac inflacije, pak, zabilježen je u listopadu 2022. godine, kada je iznosila dvoznamenkastih 11,1 posto na godišnjem nivou.

Banka Engleske je navela da očekuje mnogo jači rast BDP-a u drugom kvartalu, nakon oštrog oporavka od prošlogodišnje recesije. Sada predviđa rast od 0,5 posto u drugom kvartalu, u odnosu na prognozu iz svibnja od 0,2 posto, nastavljajući snažan početak godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno