Financa
Digitalni poslovni portal

Blagi optimizam investitora u očekivanju američkog mekog prizemljenja

Zanimljiva je psihologija burzi. Nvidijini briljantni kvartalni rezultati (više nego udvostručeni prihodi!) nisu donijeli uzbuđenje, a Fedovi nagovještaji da će se kamatne stope morati dodatno dizati nisu izazvali negativnu reakciju na kraju tjedna.

Dow Jones također je porastao za 300 bodova u petak. Iako je guverner Federalnih rezervi Jerome Powell objavio loše vijesti za sve one koji posuđuju novac na dugo očekivanom godišnjem simpoziju središnjih bankara u Jackson Holeu. Ponovio je mantru da će Fed ostati vjeran svojoj obvezi vraćanja inflacije na cilj od dva posto. To neizbježno znači da će biti potrebno još jedno (ili dva) povećanja kamata (vjerojatno ne još u rujnu, dakle na sastanku u studenom). I iznad svega, znači da će se one zadržati na visokim razinama dulje od prethodnih očekivanja – čini se da čak i duboko u 2024.

Meko prizemljenje

Ništa novo, rekli su ulagači, radije obraćajući pažnju na Powellova uvjeravanja da je američko gospodarstvo u dobrom stanju. Ili da je rast veći od očekivanog (predviđa se da će rast BDP-a biti 5,9% u tekućem tromjesečju). Potrošač ostaje spreman potrošiti, a tržište nekretnina također pokazuje znakove oporavka. Ukratko, na vidiku je meko prizemljenje američkog gospodarstva. Iako je prije godinu i pol dana bilo potpuno nezamislivo da će kamatne stope danas biti tako visoke (ključna kamatna stopa u SAD-u je 5,25%, najviše u posljednje 22 godine) – dobra vijest i za financijska tržišta.

Ekonomija se ne hladi kako smo predviđali. Iako se inflacija vidno odmaknula od vrha, što je naravno dobrodošlo, ona je još uvijek previsoka, pa smo “spremni podići kamate ako bude potrebno”. Rekao je među ostalim Jerome Powell u Jackson Holeu. No na njegove  jastrebove riječi Wall Street je već navikao. Zato ovoga puta nije bilo toliko negativnih reakcija kao, primjerice, na prošlogodišnjem simpoziju u američkoj državi Wyoming.

Prekinuti niz

Njujorški S&P 500 i Nasdaq prekinuli su niz od tri uzastopna negativna tjedna. Dow Jones pretrpio drugi uzastopni tjedni gubitak zbog slabijih rezultata energetskih dionica. Američki dolar ponovno je ojačao, indeks dolara (koji je porastao šesti tjedan zaredom) dosegnuo je najvišu razinu od ožujka. Za euro je krajem tjedna trebalo izdvojiti samo 1,0769 dolara. Dužnosnici ECB-a sve su zabrinutiji, rast slabi na starom kontinentu, raspoloženje njemačkih poduzetnika, mjereno Ifo indeksom (vrijednost mu je skliznula sa 87,4 na 85,7 bodova), u kolovozu je opalo četvrti mjesec zaredom.

Izvor: seebiz

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije