Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Christine Lagarde: Zašto je ECB smanjila kamatne stope?

Prije dvije godine ECB je počela dizati kamate jer je inflacija bila previsoka. Danas je situacija bolja. Iako neke cijene i dalje značajno rastu, posebice u sektoru usluga, inflacija je općenito dosta pala. Trenutačno je na putu da sljedeće godine dosegne 2%, što je razina koju ECB cilja u svojoj potrazi za stabilnošću cijena.

Pad inflacije omogućuje ECB-u da snizi kamatne stope, a u četvrtak su smanjili referentnu stopu za 0,25 postotnih bodova, s 4% na kojoj je iznosila devet mjeseci. To znači da će ljudima biti jeftinije posuđivati ​​novac ili tvrtkama tražiti kredite za ulaganje.

Odluka ECB-a također označava važan trenutak u borbi protiv inflacije.

Zaoštravanje monetarne politike

U srpnju 2022. počeli su povećavati kamate. Bio je to dio faze koju stručnjaci nazivaju zaoštravanjem monetarne politike. Koristeći analogiju s automobilom, to je usporedivo s vozačem koji pritišće papučicu kočnice. ECB je podigla stope najbržim tempom ikada, za 4,5 postotnih bodova u nešto više od godinu dana. Reagirali su snažno jer je inflacija porasla previše, te je dosegla vrhunac od 10,6% u listopadu 2022.

Jedan od razloga porasta inflacije bila je ruska neopravdana invazija na Ukrajinu, zbog koje su cijene energije i hrane skočile. Osim toga, mnoge su tvrtke teže dolazile do potrebne opreme, materijala i rezervnih dijelova. Što je pogoršalo probleme koji su se već pojavili tijekom pandemije.

Ali također su se suočili s istinskim rizikom da bi ljudi mogli povjerovati da je visoka inflacija novo normalno. To bi značilo da bi ga tvrtke koristile kao standard za određivanje cijena i radnika za pregovore o plaćama. A kad bi to bilo tako, visoka bi se inflacija trajno ukorijenila u gospodarstvo.

Dakle, ECB je morala učiniti sve što je potrebno da se ta opasnost otkloni. Dužnost koju imaju prema Europljanima jeste održati inflaciju niskom i stabilnom. ECB tvrdi kako su svjesni stresa koji su rastuća inflacija i kasnija povećanja kamatnih stopa izazvali za neke ljude i tvrtke. Trošak poslovnih zajmova i hipoteka naglo je porastao. Sve je poskupjelo, ali primanja – plaće i mirovine – nisu to pratile, barem ne u početku.

Odlučnim djelovanjem ECB je osigurala da visoka inflacija ne potraje predugo. Do rujna 2023. inflacija je pala na 5,2%. Što je otprilike polovica njezinog vrhunca iz godine prije. Opasnost od očekivanja visoke inflacije također je uglavnom prošla.

Faza zadržavanja

To je omogućilo da ECB-u uđe u sljedeću fazu svoje politike: “fazu zadržavanja” u kojoj su stope održavali konstantnima. Nisu jače pritiskali kočnicu niti su popuštali pritisak. Iako su bili uvjereni da kamatne stope smanjuju inflaciju, one su još uvijek bile previsoke za ugodan život. U ovakvom okruženju bilo bi kontraproduktivno početi smanjivati ​​stope prerano.

Danas, međutim, kako tvrde, vide napredak na mnogim frontama. Inflacija je pala na 2,6%, ponovno se prepolovila. Trenutno je na putu da dosegne 2% u drugom dijelu godine. A monetarna politika ECB-a daje snažan doprinos vraćanju inflacije na cilj. Stoga su smanjivanjem stopa odlučili ublažiti stupanj ograničenja monetarne politike.

Ali još je dalek put dok se inflacija ne istisne iz gospodarstva. Neće biti sasvim mirna vožnja. Potrebna je budnost, predanost i ustrajnost.

Kamatne stope stoga će morati ostati restriktivne onoliko dugo koliko je potrebno da se osigura trajna stabilnost cijena. Drugim riječima, još neko vrijeme ECB mora držati nogu na kočnici, čak i ako nema potrebe da je pritišću tako snažno kao prije.

Buduće političke odluke ECB-a ovisit će o tri stvari: hoće li se i dalje inflacija vraćati na ciljanu razinu? Odražavaju li se sveukupni pritisci na cijene u gospodarstvu? Smatra li ECB svoju monetarnu politiku još uvijek učinkovitom u kroćenju inflacije? Ovi čimbenici će odrediti kada će ECB moći više dići nogu od kočnice.

Prema riječima predsjednice ECB-a Christine Lagarde, napravili su veliki napredak, ali borba protiv inflacije nije gotova. Kao čuvar eura, predani su osiguravanju niske i stabilne inflacije za dobrobit svih Europljana.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno