Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Cijena plina u Europi na predratnom nivou

Cijena plina u Europi pala je na nivo iz svibnja 2021. godine, prije prekida distribucije ruskog plina. Ovo daje nadu da se energetska kriza koja je zahvalita kontinent u posljednje tri godine bliži kraju.

Obiman uvoz tečnog prirodnog plina, toplo vrijeme i smanjenje potražnje kao rezultat visokih cijena prethodnih godina, pomogli su da se plin uskladišten u EU tijekom tekuće zime održi na povijesno visokom nivou. Ovo je doprinijelo padu cijena, prenosi Financial Times.

Cijena plina na TTF čvorištu u Nizozemskoj pala je u petak na 22,53 eura po megavat satu. Nastavljajući trotjedni niz pojeftinjenja. Europska energetska kriza počela je 2021. godine kada je kontinent izašao iz produžene hladne zime sa niskim nivoom uskladištenog prirodnog plina.

Zabrinutost je porasla nakon što je distribuiranje pogoršano zbog smanjenja izvoza ruskog plina u Europu. Trgovci su spekulirali da je to bila taktika Moskve da izvrši pritisak na europske vlade, uključujući Njemačku Cilj je bio odobrenje pokretanja novoizgrađenog plinovoda Sjeverni tok 2. Uvoz ruskog plina dodatno je oslabio nakon početka rata u Ukrajini.

Europske cijene plina dostigle su vrhunac u ljeto 2022. godine. U jednom trenutku megavat sat koštao više od 300 eura. Od tada traju napori zemalja EU da smanje potražnju. Kao i da pojačaju uvoz tečnog prirodnog plina iz SAD. Uzastopne tople zime pomogle su u ublažavanju krize distribucije, piše Biznis.rs.

Prema podacima Europske komisije, isporuke plina iz Rusije, koje su činile oko 40 posto europskog uvoza, pale su na osam procenata. Skladišta plina u EU trenutno su popunjena oko 64 posto. Ovo je rekordno visok nivo za ovo doba godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno