Financa
Digitalni poslovni portal

Cijene nafte ispod 85 dolara

Cijene nafte pale su u utorak ispod 85 dolara. Među ulagačima vlada strah da će doći do agresivnog podizanja kamatnih stopa u SAD-u. Uzrok promjeni strategije je naznaka tvrdokorno visoke inflacije. Raspoloženje je prigušila i najava prodaje nafte iz strateških rezervi.

Na londonskom je tržištu cijene nafte nakon podneva bila niža za 2 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,60 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,21 dolar nižoj cijeni, od 77,93 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na objavu američkog ministarstva energetike da će prodati 26 milijuna barela nafte iz strateških rezervi, obzirom da su cijene nafte trenutno na najnižoj razini od 1983. godine.

Ministarstvo je razmatralo mogućnost odustajanja od prodaje u ovoj godini. Administracija predsjednika Joea Bidena u 2022. već prodala rekordnih 180 milijuna barela. Promjena odluke bi zahtijevala odobrenje Kongresa. Washington je istodobno ublažio zabrinutost za opskrbu procjenom o rekordnoj proizvodnji nafte u sedam najvećih bazena škriljevca.

Cijena nafte na američkom tržištu posljednjih godinu dana
Cijena nafte na američkom tržištu posljednjih godinu dana

Inflacija prijeti – cijene rastu

Trgovci su pozorno analizirali i podatke o inflaciji u SAD-u u siječnju. Cijene su ponovo porasle u odnosu na prosinac kada su bile stagnirale. Proširila se bojazan da bi FED mogao agresivno podizati kamatne stope. Time bi se zakočilo gospodarstvo i potražnja za naftom. Na godišnjoj razini cijene su u SAD-u porasle gotovo istim tempom kao i u prosincu.

Očekivanja analitičara – rast kamatnih stopa

Većina ekonomista prognozirala je u Reutersovoj anketi da će američka središnja banka u idućim mjesecima povećati kamatne stope barem još dva puta. Uteg cijenama bila je danas i obnova izvoza preko ključne turske izvozne luke Ceyhan nakon razornog potresa koji je odnio nekoliko desetaka ljudskih života i oštetio infrastrukturu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) istodobno je tek blago podigla procjenu potražnje za naftom u ovoj godini. Za samo 100 tisuća barela dnevno, ukazavši na otvaranje kineskog gospodarstva nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja COVID 19. Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavit će izvješće u ovom tjednu, navodi HRT.

OPEC je u odvojenom izvješću jučer objavio da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njegovih članica poskupjela 59 centi, na 84,23 dolara.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije