Financa
Digitalni poslovni portal

Cijene stambenih nekretnina Britaniji naglo pale

Tražene cijene stambenih nekretnina u Britaniji oštro su pale u kolovozu. Uzrok su znatno veći troškovi hipoteka. Tržište je odogovoriloo snažnim smanjem očekivanja prodavača o tome što mogu dobiti za svoje nekretnine. Pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Web stranica Rightmove objavila je da su prosječne tražene cijene za domove pale za 2 posto. Ovo je najveći mjesečni pad u kolovozu od 2018. godine. Trend pada je dvostruko veći od uobičajenog pada tijekom ljeta.

Britansko tržište nekretnina, koje je procvat dosegnulo tijekom pandemije Covida-19, oslabilo je jer je britanska središnja banka zbog visoke inflacije oštro povećala kamatne stope. Hipotekarni zajmodavci Nationwide i Halifax prethodno su izvijestili o padu prodajnih cijena u srpnju.

Istraživanje Rightmovea također je pokazalo da je broj prodavanih kuća pao za 15 posto u odnosu na 2019. godinu, prije pandemije. Prodaja kuća koje obično traže prvi kupci pala je za nešto blažih 10 posto, odražavajući skok najamnina za nekretnine u toj kategoriji od 12 posto tijekom prošle godine, objavio je Rightmove.

Ukupna prodaja kuća na tržištu pala je za 10 posto u odnosu na kolovoz 2019. Prosječne tražene cijene kuća bile su dva posto ispod najviše cijene u svibnju, ali su, odražavajući porast potražnje tijekom pandemije, ostale 19 posto više nego u kolovozu 2019. godine, istaknuo je Rightmove.

Izvor: Fenix-magazin/MMD/Hina

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije