Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

ECB: Upotreba AI u financijskim institucijama treba nova pravila

Uporaba umjetne inteligencije (AI) u financijama još je u povojima. Ipak, treba je nadzirati i eventualno regulirati kako bi se spriječilo nanošenje štete potrošačima. neophodno je osiguralo pravilno funkcioniranje tržišta, objavila je Europska centralna banka (ECB).

ECB je prepoznao niz prilika za banke i druge financijske institucije u korištenju generativne umjetne inteligencije. Poput vrhunske obrade informacija, učinkovitije korisničke usluge, pa čak i veće sposobnosti uočavanja kibernetičkih prijetnji. Također, upozorio je na rizike koji uključuju “učinak stada”. Pretjerano oslanjanje na ograničeni broj pružatelja usluga i sofisticirane kibernetičke napade.

Stoga implementaciju umjetne inteligencije u cijelom financijskom sustavu treba pozorno pratiti kako se tehnologija razvija. Navodi ECB u članku objavljenom u sklopu svoje redovite revizije financijske stabilnosti. “Možda će biti potrebno razmotriti i regulatorne inicijative postanu li očiti tržišni nedostaci koji se ne mogu riješiti trenutnim bonitetnim okvirom”, upozorava ECB.

Europska unija je formulirala prva svjetska pravila o umjetnoj inteligenciji, prenosi HRT. Ona će sustave opće namjene i visokorizične AI sustave prisiliti da budu u skladu s posebnim obvezama transparentnosti i zakonima EU-a o autorskim pravima. No ECB smatra da je za sada usvajanje takvih sustava od europskih financijskih kompanija tek “u ranoj fazi”.

Tržišni kontakti pokazuju da bi financijske institucije europodručja mogle biti sporije u usvajanju generativne umjetne inteligencije. S obzirom na niz prethodno razmatranih rizika kao i s obzirom na potencijalne reputacijske rizike, dodaje ECB.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno