Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Električni automobil konačno ima financijskog smisla

Cijene goriva koje rastu iz dana u dan navele su mnoge ljude na razmišljanje o kupnji električnog vozila. Nema sumnje da cijena pogonske energije za električna vozila košta mnogo manje nego gorivo za modele na benzin, posebno s cijenama benzina od oko 5 dolara po galonu u prosjeku (oko 1.4$ za litar), piše CNN objašnjavajući situaciju u SAD.

Međutim, gotovo nikad nema smisla kupiti novi automobil samo da biste uštedjeli na gorivu. Novi automobili obično koštaju više novca nego što biste uštedjeli na gorivu, ali ako ste se već svakako odlučili za novi automobil, električna vozila bi mogla biti izvrsna opcija.
Većina naše analize pokazala je da, iz financijske perspektive, ako kupujete novo vozilo, za većinu ljudi ima puno smisla da barem ozbiljno razmisle o električnom vozilu ako ono odgovara njihovom životnom stilu“, rekao je Chris Harto , viši analitičar politike za Consumer Reports.

Na primjer, Agencija za zaštitu okoliša SAD procjenjuje da će prosječnog Amerikanca gorivo koštati oko 2900 dolara godišnje za BMW 430i iz 2022. Procijenjena cijena goriva za BMW i4 iz 2022. eDrive40, koji je u osnovi isti automobil, ali se u potpunosti pokreće na struju, košta oko 600 dolara za godinu dana. To je jedna petina troška benzinca.

Razlika proizlazi iz sadašnje cijene goriva, ali…

Velika razlika pretpostavlja da cijene goriva ostanu na visokom nivou kao što su trenutno, što zapravo ne možemo znati. (S druge strane, ne možemo stvarno pretpostaviti ni da neće.) Ovi troškovi također pretpostavljaju određenu stopu za električnu energiju, a troškovi električne energije — iako su općenito mnogo niži po milji od benzina — jako se razlikuju od mjesta do mjesta , pa čak i po dobu dana. Mnogi električni automobili, nakon što su priključeni, mogu se postaviti tako da se počnu puniti samo kada su cijene električne energije najniže, kao da ste gorivo napunili samo kada su cijene na pumpi bile najniže.

Cijene plina i cijene električne energije variraju, naravno, i variraju od mjesta do mjesta, ali, općenito govoreći, električni automobili su znatno jeftiniji od automobila na plin na bazi centi po milji. To je dijelom zbog činjenice da su električni motori mnogo učinkovitiji od benzinskih motora. Više od 85% energije koja prolazi kroz električni motor pretvara se u kretanje. Za benzinski motor ta brojka je oko 40%. Dakle, čak i kada bi troškovi struje i goriva bili potpuno jednaki, električni automobil bi u teoriji trebao biti jeftiniji od automobila na benzin.

Državni poticaji igraju značajnu ulogu

Ali, naravno, općenito ne dobivate veliki popust na troškove goriva uzalud. I4 košta oko 10.000 dolara više od osnovnog modela BMW-a serije 4 s benzinskim motorom, ali električni BMW i4 također ima pravo u SAD na federalnu porezni olakšicu od 7.500 dolara, čime se konačna razlika u cijeni smanjuje na samo 2.500 dolara. I to ne uzimajući u obzir rabate državnog poreza ili druge poticaje na koje električni automobili mogu imati pravo. U nekim bi državama u SAD, uz savezne i državne poticaje zajedno, električni automobil mogao koštati čak i manje od onog na gorivo. Međutim, nisu svi električni automobili podobni za te federalne porezne olakšice. Automobili Tesle i General Motorsa, na primjer, više ne ispunjavaju uvjete.

Dakle, čak i uz samo federalni porezni poticaj u SAD, Amerikanci bi kupovinom električnog umjesto benzinskog BMW-a, nadoknadili osnovnu razliku u kupovnoj cijeni za nešto više od godinu dana.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno