Financa
Digitalni poslovni portal

Europska centralna banka navela kada će rasti kamatne stope

Europska centralna banka (ECB) objavila je danas da će u srpnju ugasiti poticaje gospodarstvu eurozone i podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, potaknutu poskupljenjem energenata i hrane, ali i drugih dobara i usluga.
Banka je na kraju ožujka ugasila krizni pandemijski program kupnje obveznica (PEPP), vrijedan 1.85 bilijuna eura, a redovni program (APP) trebao je biti ugašen ove jeseni, ali raspored je poremetio rat u Ukrajini. Zato je ECB nakon današnje sjednice objavio da će program koji su uveli nakon dužničke krize kako bi poduprli gospodarstvo eurozone ugasiti 1. srpnja.

Europska centralna banka - ilustracija
Europska centralna banka – ilustracija

Ove godine očekuju inflaciju od 6.8%, iduće 3.5%

Inflacija u eurozoni dosegnula je u svibnju 8.1 posto, najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke 1997. godine, potaknuta poskupljenjem energenata i hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji.
Inflatorni pritisci u međuvremenu su pojačani i prošireni, pa sada snažno rastu cijene brojnih dobara i usluga, ističu u ECB-u, podigavši procjenu inflacije u ovoj godini s 5.1 na 6.8 posto.
Podignuta je i prognoza inflacije u idućoj godini, s 2.1 na 3.5 posto. U 2024. rast cijena trebao bi usporiti na 2.1 posto, što je za 0.2 postotna boda više no što je banka prognozirala u ožujku.

Kako bi obuzdao inflaciju, ECB je danas najavio da će u srpnju podići ključne kamatne stope u eurozoni za četvrtinu postotnog boda. Trenutno ključna kamatna stopa iznosi nula posto, a kamatna stopa na depozite minus 0.5 posto, prenosi Index.hr.

Moguće dodatno podizanje kamata

U rujnu bi ih mogli ponovo podići, dodaju, možda i više od četvrtine postotnog boda, ako se srednjoročne prognoze inflacije ne poboljšaju. Banka tako zaoštrava monetarnu politiku unatoč tome što očekuje slabiji rast gospodarstva zbog rata u Ukrajini.
“Neopravdana agresija Rusije na Ukrajinu i dalje pritišće gospodarstvo u Europi i svijetu, izazivajući poremećaje u trgovini, nestašice sirovina i podižući, uz ostale faktore, cijene nafte i sirovina na visoke razine”, tumače.

U ovoj godini ECB sada očekuje rast gospodarstva eurozone za 2.8 posto, snizivši prognozu iz ožujka za 0.9 postotnih bodova. Snizili su i prognozu za iduću godinu, s 2.8 na 2.1 posto, a istu stopu rasta očekuju i u 2024., potvrdivši prognozu s početka proljeća.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije