Financa
Digitalni poslovni portal

Elon Musk nudi 43 milijarde dolara za preuzimanje Twittera

Poduzetnik i milijarder Elon Musk objavio je u četvrtak na Twitteru ponudu koju je poslao za preuzimanje ove društvene mreže - 43 milijarde dolara u gotovini.

Poduzetnik i milijarder Elon Musk objavio je u četvrtak na Twitteru ponudu koju je poslao za preuzimanje ove društvene mreže – 43 milijarde dolara u gotovini. Musk, glavni izvršni direktor Tesle rekao je da se ovaj div društvenih medija mora preuzeti kako bi rastao i postao platforma koja promovira slobodu govora.

“Twitter ima izniman potencijal. Otključat ću ga”, rekao je Musk, koji je već (drugi) najveći dioničar tvrtke, u pismu upravi tvrtke sa sjedištem u San Franciscu u srijedu. Ponuda je objavljena u regulatornom podnesku u četvrtak.

Muskova ponuđena cijena od 54,20 dolara po dionici predstavlja premiju od 38% u odnosu na Twitterovo zatvaranje 1. travnja, zadnji dan trgovanja prije nego što je njegov udio od 9,1% u platformi društvenih medija objavljen u javnosti.

Musk, najbogatija osoba na svijetu prema Forbesu, ovog je tjedna odbio poziv da se pridruži upravi Twittera nakon što je otkrio svoj udio, što je potez za koji su analitičari ukazali na njegove namjere preuzimanja, jer bi mjesto u upravi ograničilo njegov udio na nešto manje od 15 %.

Musk je na Twitteru rekao da je to njegova “najbolja i konačna ponuda” i rekao da će preispitati svoju investiciju ako je odbor odbije.

“Twitter se mora transformirati u privatnu tvrtku”

“Otkako sam investirao, shvaćam da tvrtka neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu u svom sadašnjem obliku. Twitter se mora transformirati u privatnu tvrtku”, rekao je Musk u svom pismu predsjedniku Twittera Bretu Tayloru.

Musk, samoproglašeni “apsolutist slobode govora”, bio je kritičan prema Twitteru i njezinim politikama, a nedavno je na (istom tom) Twitteru proveo anketu pitajući korisnike vjeruju li da se ova društvena mreža pridržava načela slobode govora.

Nakon što je Twitter zabranio pristup bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu zbog zabrinutosti oko poticanja nasilja nakon prošlogodišnjeg napada na američki Kapitol od strane njegovih pristaša, Musk je tvitao: “Mnogi ljudi će biti jako nezadovoljni visokom tehnologijom Zapadne obale kao de facto arbitrom slobode govora “, aludirajući na to da Twitter daje sebi za pravo da bude sudac o tome tko smije slobodno govoriti.

Očekuje se da će zaposlenici tvrtke, od kojih su neki bili uspaničeni zbog Muskovog utjecaja na njegovu sposobnost moderiranja sadržaja, kasnije u četvrtak nazočiti zajedničkom sastanku na Twitteru kako bi razgovarali o vijestima, rekao je jedan izvor za Reuters.

Kako bi se transakcija financirala?

Twitter će razmotriti ponudu uz savjete Goldman Sachsa i Wilson Sonsini Goodrich & Rosati, rekao je izvor za Reuters.

Dionice Twittera porasle su za 1,8% u trgovanju sredinom jutra na 46,70 dolara. Reakcija cijene dionica Twittera podrazumijevala je 10% šanse da Musk sklopi posao.

Musk je rekao da je američka investicijska banka Morgan Stanley djelovala kao financijski savjetnik za njegovu ponudu. Nije rekao kako će financirati transakciju ako do nje dođe.

“Mislimo da bi Musk mogao financirati transakciju, ako bude odobrena, kombinacijom financiranja duga i potencijalnih dionica Tesle. S obzirom na veličinu transakcije (oko 43 milijarde dolara), mislimo da je moguće da bi se neke dionice Tesle mogle prodati s obzirom na velik dio njegovog bogatstva vezan je uz tvrtku”, rekao je analitičar CFRA Research Angelo Zino.

Musk je krajem prošle godine prodao više od 15 milijardi dolara svojih dionica Tesle, oko 10% svog udjela u proizvođaču električnih vozila kako bi podmirio poreznu obvezu.

Poslovanje Twittera lošije od očekivanja

Manji broj korisnika Twittera nego što se očekivalo u posljednjih nekoliko mjeseci, izazvalo je sumnju u izglede za rast ove društvene mreže, čak i dok provodi velike projekte kao što su audio chat sobe i bilteni.

“Veliko pitanje za odbor Twittera sada je hoće li prihvatiti vrlo velikodušnu ponudu za tvrtku koja je bila serijski dosta loša u performancama i koja se prema svojim korisnicima odnosi ravnodušno”, rekao je Michael Hewson, glavni tržišni analitičar u CMC Marketsu.

Musk je prikupio više od 80 milijuna sljedbenika otkako se pridružio Twitteru 2009. i koristio ga je za nekoliko najava, uključujući i one radi kojih se morao opravdavati regulatorima tržišta dionica.

Sada ili nikada

“Ako stvarno želi da Twitter postane privatan, njegovi prošle sukobe s regulatorima možda neće predstavljati prepreku – ali bi potencijalne financijere moglo učiniti sumnjičavim da osiguraju novac za posao – osim ako nije spreman založiti veliki dio svog udjela u Tesli za osiguranje duga”, rekao je Howard Fischer, partner u odvjetničkoj tvrtki Moses & Singer i bivši viši sudski savjetnik u američkoj komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC).

Muskov potez također postavlja pitanje mogu li se pojaviti drugi ponuđači za Twitter.

“Bilo bi teško da se pojavi bilo koji drugi ponuđač/konzorcij i odbor Twittera će vjerojatno biti prisiljen prihvatiti ovu ponudu i/ili pokrenuti aktivan proces prodaje Twittera”, napisao je analitičar Wedbush Securities Daniel Ives.

“Bit će mnoštvo pitanja o financiranju, regulativi, balansiranju Muskovog vremena (Tesla, SpaceX) u nadolazećim danima, ali u konačnici, na temelju ove prijave Twitter će prihvatiti ponudu sada ili nikad”, dodao je Ives.

Izvor: Reuters

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije