Financa
Digitalni poslovni portal

Europske burze nakratko pale zbog poteza nespretnog brokera: Pogreška ‘debelog prsta’ neke je skupo koštala

Američki bankarski div Citigroup priznao je da je jedan od njegovih brokera napravio pogrešku koja je u ponedjeljak dovela do takozvanog ‘bljeskovitog kraha’ (“flash crash”) nekoliko europskih burzi.

Flash crash je iznimno brz pad cijene jedne ili više vrijednosnica, često uzrokovan pogreškom u trgovanju, nakon čega slijedi oporavak unutar istog dana.

Trgovanje je nakratko zaustavljeno na nekoliko europskih tržišta nakon što su indeksi glavnih dionica oštro pali nešto prije osam sati u ponedjeljak. Najviše su pogođene dionice u nordijskim zemljama, a ostali europski indeksi također su nakratko potonuli, piše tportal.

‘Jutros je jedan od naših trgovaca napravio pogrešku prilikom unosa transakcije. U roku od nekoliko minuta identificirali smo pogrešku i ispravili je’, objavila je banka sa sjedištem u New Yorku u priopćenju kasno u ponedjeljak.

Pogrešan nalog prouzročio je nagli pad europskih dionica u danu u kojem je trgovanje bilo osobito slabo zbog državnih praznika diljem svijeta.

Švedski referentni dionički indeks Stockholm OMX 30 bio je jedan od najteže pogođenih, a pao je u jednom trenutku za osam posto. Kasnije je nadoknadio većinu gubitaka i završio dan u minusu od 1,87 posto.

Pogreška “debelog prsta”

Flash crash obično se odvija nekoliko minuta i uglavnom je uzrokovan takozvanom pogreškom ‘debelog prsta’ – kada netko pritisne pogrešnu tipku računala za unos podataka.

Takve pogreške u trgovanju i kratkotrajni padovi burzi mogu uzrokovati velike štete, a potaknuli su promjene u pravilima trgovanja i u nekoliko slučajeva doveli do kaznenih progona.

Singh Sarao

U SAD-u je nedavno na godinu dana kućnog pritvora osuđen trgovac visokofrekventnim terminskim ugovorima Navinder Singh Sarao jer je 2010. prouzročio pokretanje flash crasha s gubicima od milijardu dolara.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo je Saraoa za internetsku prijevaru, prijevaru s robom i manipulaciju, kao i za spoofing, postupak kada broker postavi tisuće ponuda za kupnju s namjerom da ih odmah poništi ili promijeni prije izvršenja.

U kolovozu 2012. greška u računalnom trgovanju američke tvrtke za financijske usluge Knight Capital prouzročila je velik poremećaj na burzi, što ju je koštalo oko 440 milijuna dolara.

Flash crash na singapurskoj burzi u listopadu 2013. doveo je do toga da su neke dionice izgubile i do 87 posto svoje vrijednosti, što je rezultiralo uvođenjem novih propisa kako bi se izbjeglo ponavljanje incidenta.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije