Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Europske burze nakratko pale zbog poteza nespretnog brokera: Pogreška ‘debelog prsta’ neke je skupo koštala

Američki bankarski div Citigroup priznao je da je jedan od njegovih brokera napravio pogrešku koja je u ponedjeljak dovela do takozvanog ‘bljeskovitog kraha’ (“flash crash”) nekoliko europskih burzi.

Flash crash je iznimno brz pad cijene jedne ili više vrijednosnica, često uzrokovan pogreškom u trgovanju, nakon čega slijedi oporavak unutar istog dana.

Trgovanje je nakratko zaustavljeno na nekoliko europskih tržišta nakon što su indeksi glavnih dionica oštro pali nešto prije osam sati u ponedjeljak. Najviše su pogođene dionice u nordijskim zemljama, a ostali europski indeksi također su nakratko potonuli, piše tportal.

‘Jutros je jedan od naših trgovaca napravio pogrešku prilikom unosa transakcije. U roku od nekoliko minuta identificirali smo pogrešku i ispravili je’, objavila je banka sa sjedištem u New Yorku u priopćenju kasno u ponedjeljak.

Pogrešan nalog prouzročio je nagli pad europskih dionica u danu u kojem je trgovanje bilo osobito slabo zbog državnih praznika diljem svijeta.

Švedski referentni dionički indeks Stockholm OMX 30 bio je jedan od najteže pogođenih, a pao je u jednom trenutku za osam posto. Kasnije je nadoknadio većinu gubitaka i završio dan u minusu od 1,87 posto.

Pogreška “debelog prsta”

Flash crash obično se odvija nekoliko minuta i uglavnom je uzrokovan takozvanom pogreškom ‘debelog prsta’ – kada netko pritisne pogrešnu tipku računala za unos podataka.

Takve pogreške u trgovanju i kratkotrajni padovi burzi mogu uzrokovati velike štete, a potaknuli su promjene u pravilima trgovanja i u nekoliko slučajeva doveli do kaznenih progona.

Singh Sarao

U SAD-u je nedavno na godinu dana kućnog pritvora osuđen trgovac visokofrekventnim terminskim ugovorima Navinder Singh Sarao jer je 2010. prouzročio pokretanje flash crasha s gubicima od milijardu dolara.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo je Saraoa za internetsku prijevaru, prijevaru s robom i manipulaciju, kao i za spoofing, postupak kada broker postavi tisuće ponuda za kupnju s namjerom da ih odmah poništi ili promijeni prije izvršenja.

U kolovozu 2012. greška u računalnom trgovanju američke tvrtke za financijske usluge Knight Capital prouzročila je velik poremećaj na burzi, što ju je koštalo oko 440 milijuna dolara.

Flash crash na singapurskoj burzi u listopadu 2013. doveo je do toga da su neke dionice izgubile i do 87 posto svoje vrijednosti, što je rezultiralo uvođenjem novih propisa kako bi se izbjeglo ponavljanje incidenta.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno