Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Europske cijene plina opet porasle – evo i razloga

Cijene plina u Europi porasle su u petak čak 16 posto u dnevnom trgovanju. Uzrok je jer su radnici u australijskim postrojenjima za ukapani prirodni plin (LNG) ostvarili svoje prijetnje. Naime, započeli su štrajk što je rasplamsalo strah od poremećaja u globalnoj distribuciji.

Cijene TTF-a, referentne vrijednosti na europskom tržištu, porasle su čak 16 posto. Cijena je dosgla 35.4 eura po megavat satu u petak ujutro, piše “Financial Times”. Štrajk se odnosi na pogone Gorgon i Wheatstone pod upravljanjem američkog naftnog i gasnog diva “Chevrona”. Čini otprilike sedam posto globalnog snabdijevanja LNG-om.

Sindikati su najavili kako će se njihovi članovi najprije uključiti u ograničenu akciju te prekinuti rad do 11 sati. Ukoliko dogovor ne bude postignut do četvrtka, planira se potpuna obustava rada na dva tjedna. Traže ishode nagrađivanja koji su u “skladu s referentnim standardima industrije koji se primjenjuju na Chevronove suradnike”, navode Nezavisne.

“Offshore Alliance”, grupacija koja predstavlja dva radnička sindikata, rekla je da su razgovori trajali cijeli tjedan, ali da nažalost dogovor nije postignut. Inače, štrajkovi su prvo trebali biti održani u četvrtak, ali su odgođeni za jedan dan.

Za razliku od “Chevrona”, kompanija “Woodside Energy” postigla je “načelni dogovor o nizu pitanja” s “Offshore Allianceom” krajem kolovoza. Dogovor je zaustavio eventualne planove o štrajkovima u postrojenjima koja čine oko četiri posto globalnog snabdijevanja LNG-om.

Nema dogovora s radnicima – hoće li cijene plina još rasti?

Američki “Chevron” potvrdio je da su razgovori s radnicima završili bez dogovora. “Pregovarali smo u dobroj vjeri i nastojali smo postići sporazum kojim se postiže tržišno konkurentan ishod. Sindikati nastavljaju tražiti uvjete koji su iznad i izvan ekvivalentnih uvjeta s drugima u industriji. Ovo uključujue i nedavno postignute sporazume, objašnjavaju iz kompanije nemogućnost postizanja dogovora.

Prema pisanju “Financial Timesa”, australijski ukapani prirodni plin rijetko stiže direktno do Europe. Poremećaji u proizvodnji mogli bi dovesti do poremećaja u globalnom snabdijevanju. Ovo brine europske trgovce zadnjih mjesec dana.

Naime, budu li kupci australijskog plina u Aziji trebali tražiti alternative, mogli bi se naći u koliziji s Europom koja je okrenula LNG-u nakon što je prekinuto distrubuiranje plinom, prenosi “Poslovni”. Zasad je malo znakova da bi se situacija mogla dalje zaoštriti. Europska skladišta plina su popunjena preko 90 posto, a azijska potražnja još nije počela rasti.

Prvi štrajk koji je započeo samo je ograničen u pogledu snabdijevanja LNG-om s procjenama da će samo jedan ili dva tereta LNG-a biti uklonjena s tržišta“, rekao je Tom Marzek-Manser iz konzultantske kompanije za energetiku “ICIS”.

Dvotjedni štrajk “uklonio bi oko milijunn tona LNG-a s tržišta”, rekao je Marzek-Manser. Dodaje da “čak i dok Europa ulazi u zimu s vrlo velikim skladištima, potencijalno smanjenje ponude dodatno pritišće vrlo nježno uravnoteženo globalnom tržište plina”.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno