Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

FBiH: Zabrana pušenja od četvrtka

U Federaciji BiH (FBiH) 13. lipnja na snagu stupa zabrana pušenje u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima. Za kršenje ovih odredbi predviđene su novčane kazne od 100 KM za fizička lica.

Pušenje će u potpunosti biti zabranjeno u objektima manjim od 50 metara kvadratnih u kojima se služi hrana i piće. Pravilnikom o zabrani pušenja propisani su uvjeti za posebne prostore za pušenje zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima. Definirani su izuzeci od opće zabrane pušenja u FBiH.

Prema ovom pravilniku, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje u određenim prostorijama morat će se pridržavati strogih propisa.

Na ulazu u dijelove u kojima ne vrijedi zabrana pušenja morat će postaviti jasne oznake da je pušenje dozvoljeno. Uz dodatak da je štetno za zdravlje, te da je zabranjen ulazak i boravak osoba mlađih od 18 godina. U objektima i zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena uporaba tehnologije zagrijavanja duhana.

Vlasnici objekata površine do 50 kvadratnih metara u kojima se služi samo piće mogu odlučiti hoće li objekt biti pušačkog ili nepušačkog tipa. Ukoliko dozvole pušenje, prostor će morati biti opremljen sustavom ventilacije i filtracije zraka. Također i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o potpritisku.

Zabrana pušenja definirana prije dvije godine, primjena kreće sada

Kada su u pitanju objekti veći od 50 metara kvadratnih u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, obavezne su mjere koje, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje. navedeni prostori ne smiju biti manji od 10 kvadratnih metara, ali ni veći od 20 poosto ukupne površine prostora. Svakako, moraju biti opremljeni sustavom ventilacije i filtracije zraka.

Pravilnik propisuje da sobe za pušenje u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za palijativnu njegu, njegu starijih lica, te ustanovama za izdržavanje kazne, moraju ispunjavati specifične uvjete. Među navedenima je da prostorija za pušenje mora biti potpuno zatvorena i fizički odvojena od nepušačkih zona.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavljen je period od šest mjeseci za prilagođavanje poslovanja u skladu sa pravilnikom. Za kršenje zakona nakon tog perioda pravna lica suočit će se sa kaznom od 2.000 do 5.000 KM. Odgovorne osobe mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.

Federalni Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje donijet je prije skoro dvije godine, a 13. lipnja, kada počinje primjena pravilnika koji je utvrdilo Ministarstvo zdravstva FBiH, zvanično će stupiti na snagu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno