Financa
Digitalni poslovni portal

Festival Garden of Dreams organizira konferenciju „Kreativne i kulturne industrije Zapadnog Balkana kao katalizatori društvenog i ekonomskog održivog razvoja“

Do Garden of dreams festivala dijeli nas 72 sata, a uz ovogodišnje izdanje najboljeg regionalnog festivala elektronske muzike pripremili smo poseban događaj.

Garden of Dreams festival i Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, 8. i 9. lipnja organiziraju konferenciju „Kreativne i kulturne industrije Zapadnog Balkana kao katalizatori društvenog i ekonomskog održivog razvoja“.

Dvodnevna konferencija zamišljena je kao centralno mjesto susreta donositelja odluka, predstavnika kreativnih i kulturnih industrija, kako iz čitave BiH, tako i iz regije, u cilju građenja javno-privatnog partnerstva, te ukazivanja na značaj koji kreativne industrije imaju za jačanje ekonomije i obogaćivanje turističke ponude.

Prvog konferencijskog dana, u srijedu 8. lipnja, predstavnici kulturnih organizacija, organizatori festivala i kulturni radnici imat će priliku razgovarati o tretmanu kulture i kreativnih industrija, njihovom značaju za jačanje ekonomije i turističke ponude, ali i izazovima s kojima se susreću kroz sam proces organizacije, planiranja i financiranja kulturnih manifestacija.

Politike i instrumenti podrške za kulturne i kreativne industrije u BiH i regiji

Kako festivalske manifestacije utječu na razvoj turističke ponude i lokalne ekonomije, saznat ćemo na primjeru Exit festivala iz Novog Sada, o čemu će govoriti Ivan Petrović, predsjednik upravnog odbora Exita. Sa premijerom Kantona Sarajevo, Edinom Fortom, načelnicima općina Centar i Novo Sarajevo, Srđanom Mandićem i Hasanom Tanovićem, razgovarat ćemo o značaju instuticionalne podrške i značaja kreiranja javno-privatnog partnerstva. Kenan Magoda, predsjedavajući povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, i ministar kulture i sporta, Semir Avdić, također će se obratiti prisutnima. Jedan od osnivača kultnog festivala „Futura“, Aida Kalender, uključit će se video linkom, a kako najbolje zaštititi prava izvođača pojasnit će nam predstavnici Udruženja za zaštitu prava proizvođača fonograma „Fonogram“.

Ekonomski i socijalni utjecaj festivala na lokalnom i nacionalnom nivou

Svoje iskustvo o tome da su festivali mnogo više od samog provoda i da ih možemo povezati s aktivnim odmorom sa prisutnima će podijeliti Nedim Lipa, poduzetnik koji je bh. javnosti poznat i kao organizator festivala Desant na Jajce. Ante Brkan, turistički i kulturni ekspert,  koji dolazi upravo iz Jajca, govorit će o značaju turističke i kulturne ponude. O benefitima kreativnih i kulturnih industrija za lokalnu i nacionalnu ekonomiju govorit će prof dr. Maja Arslanagić Kalajdžić, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Sa Mensurom Salihagićem razgovarat ćemo o značaju branda i podsjetit ćemo se početka festivala „Brodolom“.

Drugog dana konferencije, u četvrtak 9. lipnja, priliku za networking i razmjenu iskustava dobit će mladi umjetnici i umjetnice koji će od eminentnih imena domaće i regionalne scene čuti iskustva i preporuke kako se razvijati i stvarati u skladu s posljednjim trendovima u domenu kreativnih i kulturnih industrija.

Kako živjeti od muzike, kako se istaknuti kao mladi umjetnik u festivalskoj industriji i kako je biti žena u kreativnim industrijama? Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovore dati neka od najpoznatijih imena lokalne i regionalne scene. Sa nama će tom prilikom biti Kristijan Molnar, Bojan Jović, Bonjasky, After Affair, Nebojša Janjić, Nebs Jack, a tu su i dvije dame dobro poznate ljubiteljima elektronskog zvuka, Admira Tahirović Adnoir i Ena Smajić. Video linkom iz Rotterdama će se uključiti Ferry Corsten.

Novi trendovi u muzičkoj industriji, upotreba novih tehnologija

Adis Kutkut – Billain, DJ, producent i dizajner zvuka podijelit će svoja iskustva sa novim tehnologijama, njihovoj primjeni i značaju u praksi. Kako izgleda i koliko je izazovan bio put od repera, preko beatmakera do produkcije filmova saznat ćemo u četvrtak 9. lipnja.

Radni jezik konferencije je BHS, a održat će se u u hotelu Courtyard by Marriott Sarajevo (sala Bolero).

Ukoliko niste osigurajte svoje mjesto na Garden of Dreams festivalu, ulaznice vas čekaju na  bit.ly/GoD_ulaznice

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije