Financa
Digitalni poslovni portal

Goldman Sachs kažnjen zbog netočnog označavanja rizika

Europska središnja banka (ECB) izrekla novčanu kaznu europskoj podružnici američke banke Goldman Sachs zbog netočnog označavanja rizika. Ocijenili su da je “teško” prekršila propise. 

Goldman Sachs Bank Europe pogrešno je klasificirao izloženost kompanijama osam uzastopnih tromjesečja, od 2019. do 2021. godine. Te im je dodijelio niži stupanj rizika no što propisi određuju, utvrdila je ECB.

Banka je Europskoj središnjoj banci dostavila pogrešno izračunate brojke i time im onemogućila sveobuhvatan uvid u profil rizika. Goldman Sachs nije pravodobno otkrio pogrešku zbog manjkavih internih kontrola.

ECB

Rizik određuje koliko kapitala banka mora rezervirati za potencijalne gubitke.

Goldman Sachs Europe dodijelio je određenoj imovini niži stupanj rizika i time u izvješćima navodio više kapitalne stope no što propisi određuju, utvrdila je ECB.

Banka je “teško” prekršila propise, zaključila je središnja monetarna institucija eurozone, izrekavši joj novčanu kaznu od 6,63 milijuna eura.

Povreda propisa

ECB povredu propisa ocjenjuje u rasponu od “blage” do “iznimno teške”, prenosi HRT. Goldman Sachs je u priopćenju istaknuo da je blisko surađivao s ECB-om i poduzeo sve potrebne korake da riješi problem.

Glasnogovornik Goldman Sachsa rekao je da prepoznaju ključnu važnost regulatornih obveza izvještavanja, tvrdeći da su u potpunosti ispravili naslijeđeni problem.

Banka još može osporiti ECB-ovu odluku pred Sudom Europske unije.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije