Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hoće li nam uskoro umjetna inteligencija birati vijesti?

Do sada je vaš odabir, ili odabir algoritama, bio što ćete čitati i iz kojeg izvora. No, uskoro bi se to moglo promijeniti, a vijesti bi za vas mogla birati – umjetna inteligencija.

Miker Krieger i Kevin Systrom tek su rijetkima poznati kao suosnivači Instragrama. Nakon što su otišli iz te popularne društvene mreže, bacili su se na izgradnju moćnog i korisniog alata za preporučivanje vijesti čitateljima – Artifact. Nikad ga nisu uspjeli dovoljno razviti da postane globalno popularan, prenosi Zimo. Točnije, u siječnju 2024. godine zaključili su da nije pravo vrijeme za takvu vrstu alata i ugasili ga.

A onda je Yahoo preuzeo Artifact. Nisu preuzeli tvrtku koju su Krieger i Systrom osnovali kako bi ga razvili, već samo tehnologiju. Jer, kako je za The Verge, izjavila Kat Downs Mulder, generalna direktorica Yahoo News, svidio im se način na koji kategoriziraju sadržaj, kako se unose novi sadržaji, kako prepoznaju što funkcionira i može se povezati te je relevantno za korisnika.

Nov način nuđenja vijesti

Yahoo ovom novom tehnologijom dobiva nov način nuđenja vijesti svojim korisnicima. A korisnika je više od 185 milijuna svakog mjeseca. Tako će Artifactova temeljna tehnologija za kategoriziranje, filtriranje i personaliziranje sadržaja uskoro postati dio Yahoo Newsa, a onda, postupno i drugih Yahoovih servisa.

No, to će potrajati. Nije dovoljno samo ubaciti njihov algoritam u Yahoo News i prepustiti ga korisnicima da se snalaze. Ali kad jednom bude potpuno implementiran, vijesti će biti još prilagođenije korisniku.

Hoće li to u konačnici biti i bolje za korisnike, podijeljena su mišljenja. Neki tvrde da će to korisnicima servirati samo jednu vrstu informacija, dok će druge “zaboraviti”. A to bi moglo dodatno pojačati pristranost kod korisnika. S konačnim sudom ćemo pričekati dok se cijela stvar ne zaživi. Možda nas iznenadi.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno